Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Još jedan srednjoškolski pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti sam uspešno završio. Sastav je ocenjen najvišom ocenom, pa ako nekome pisanje istih ne leži, neka se posluži mojim koji se nalazi ispod ovog pasusa.


Moj doživljaj Sofoklove tragedije "Antigona"

Starogrčka tragedija "Antigona", koju je napisao tragičar Sofokle, jeste jedna od najstarijih tragedija. Iako je napisana pre mnogo, mnogo godina, čak pre nove ere, ona nikako ne zaostaje i samim tim može parirati novim, odnosno najsavremenijim tragedijama, a to može zato što ju je neprikosnoveni Sofokle napisao u najrealnijem kontekstu. On je u tom delu opisao sve što jednog čoveka može da snađe, vlast, ljubav, strah i borba za sopstvene ciljeve. Jednostavno je opisao ljude onakve kakvi oni zaista jesu, bez ulepšavanja, i time je objasnio da su oni isti jer nebitno u kom vremenu da je rođen, čovek će se uvek boriti za sebe, svoje principe i svoje ciljeve.
"Antigona" je turbulentna tragedija koja govori o razilaženju mišljenja zastupnika božjih i ljudskih zakona, za koje se ispostavilo da su suprotni. Glavna junakinja Antigona, po kojoj i samo delo nosi naziv, je devojka plemenite duše, puna ljubavi i velikog srca koja umire zbog prekršenog zakona koji zabranjuje da sahrani svog rođenog brata. Htela je da isprati svog najrođenijeg kako dolikuje i uspela je u tome, ali zbog toga što je bila mnogo mlada i pod vlasništvom svog ujaka Kreonta, ona je na kraju, u nemilosrdnoj borbi između dobra i zla, izgubila život, ali kako je i sama rekla, ona je znala da će se to desiti i nije je bilo briga jer je bila puna ljubavi i samo se za tu ljubav i borila ne misleći o posledicama. Antigona je hrabra junakinja, koja živi samo za plemenitost i ljubav, a to se može protumačiti u njenom citatu "Ja samo zbog ljubavi na ovaj svet dođoh".
Nasuprot Antigoni je Kreont, vladar Tebe, koji je zbog vlasti, koja ga je zaslepela, bio u stanju da izgubi sve, to jest ono najvažnije i ono što je smisao života, porodicu. Bio je u stanju da ubije svog sina Hemona u slučaju da on stane na Antigoninu stranu, ne razmišljajući da će izgubiti i svoju ženu Euridiku. Kreont je okrutan lik, zaslepljen vlašću, koji živi samo za sebe i svoje principe ne razmišljajući o drugima i njihovim mukama koje im svojim postupcima nanosi.
Zatvorena korica "Antigone" urezuje u srce jednu veliku poruku. Ova tragedija mi je otvorila oči i odgovorila na mnoga životna pitanja. Objasnila mi je da tvrdoglavost i borba za sopstvene stavove  i mišljenja mnogo košta. Shvatio sam da je borba između dobra i zla prejaka i da se uvek završava tragično, Iako u bajkama dobro uvek pobeđuje, život nije bajka i dobro ne pobeđuje uvek, odnosno pobeđuje, ali na tragičan način kao što je Antigonino samoubistvo bilo pokretnica za njenu pobedu nad Kreontom, koja na kraju gubi smisao jer ona više nije među živima.





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"