Profajler / Tamara Kučan

Pred vama je nova književna recenzija, recenzija prvog ovogodišnjeg sajamskog ulova! U pitanju je jubilarni, deseti roman domaće autorke. Onima koji nisu čitali ovaj roman, a žele bez ikakvog predznanja o njemu nikako se ne preporučuje čitanje posta do kraja jer je u pitanju detaljni opis ovog romana prepun spojlera.

  • Naslov: Profajler: Kaleidoskop
  • Autorka: Tamara Kučan
  • Žanr: krimi, triler
  • Broj strana: 424
  • Izdavač: Urban Art
  • Godina izdanja: 2017.
  • Dizajn korica: Miomir Milić

PRIČA: Roman počinje osvetničkim pismom u potpisu Marina.
Marina Aksentijević, ćerka uglednog policajca Đorđa Aksentijevića, uprkos želji svog oca da završi Policijksu školu u Kamenici, Policijsku akademiju ili kriminalistiku, pored Filozofskog fakulteta u Beogradu, završava i master studije psihiologije u Holandiji nakon čega se vraća u svoju rodnu zemlju gde će je sačekati veliko razočarenje - Edi, Marinin dečko iz Holandije, će je ostaviti na način na koji je ona najmanje očekivala, prekinuće svaki kontakt sa njom.
Nikola Marković, takođe ugledni policajac i veliki Đorđev prijatelj, je prva Marinina simpatija. Još kao dete je bila zaljubljena u deset godina starijeg Nikolu, onako baš dečije zaljubljenja, u mašti.
U povratku u Srbiju, Marina će biti izložena stalnim susretom sa Nikolom obzirom na to da je on dosta vremena provodio sa Đorđem, što zbog posla, što zbog dugogodišnjeg prijateljstva i muških razgovora. Slomljenoj zbog raskida, Marini se približava Nikola i ona tada, uz neizmernu podršku svoje najbolje drugarice Sandre sa kojom je odrasla i sa kojom joj je najdraža igra bilo venčanje gde bi Sandra bila matičar, Marina mlada, a drvo personifikovani Nikola, stupa u vezu sa njim. Upoznaje se sa njegovom svakodnevicom i do sada najtežim poslovnim izazovom - ulazak u trag ozloglašenom hakeru R. koji je hakovao dosta veb sajtova, portala i ostavljao osvetničke i poruke ismejavanja policije zato što je savršen haker, koji ne ostavlja nikakve tragove i kog je nemoguće uhvatiti.
Kao izuzetna psihološkinja, Marina sa psihološkog aspekta ponašanja hakera daje savete Nikoli o tome kako mogu uhvatiti hakera R. Zbog toga, Nikola zapošljava Marinu u svojoj službi, u sajber odeljenju gde ona upoznaje Marka i Petra, dvojicu kolega sa kojima treba privođenje hakera R. privesti kraju.
R. je izutetno promućuran i strpljiv i zbog haosa na poslu Nikola i Marina na Nikolin zahtev odlaze na nekoliko dana na Nikolinu vikendicu u Kruševcu, vikendicu njegovog dede, gde će se dogoditi dve neobične stvari. Marina će videti ženu po imenu Lidija kod kuće odmah pored vikendice u strašnom psihiopatskom izdanju našta će joj Nikola kroz humor reći da je u nju ušao đavo, a nakon toga će Marina doživeti strašan psihofiziološki napad zbog Nikolinog parfema - Brut.
Nekoliko dana posle toga Marini stiže pismo bez potpisa u čijem sadržaju piše da otvori ostavljeni link i da kao lozinku za pristup tom sajtu ukuca ime muškarca za kojim pati. Marina ukucava Edijevo ime i sajt se uspešno otvara. Istog trena se na tom sajtu pokazuje preteća poruka - imam pristup apsolutno svim tvojim podacima, ova situacija treba da ostane tajna, a ako tako ne bude nećeš dobro proći Marina, u potpisu R. Marina se nakon toga nalazi između dve vatre, ili će poslušati zakon ili će zaštiti sebe.
Haker R. skoro svakog dana napada određene portale i ostavlja motivacione poruke za borbu i pravdu što loše utiče na Nikolu, što loše utiče na Marinin i Nikolin odnos, te se na Marinin nagovor udaljavaju na određeno vreme.
Pored sajber odeljenja u policiji, Marinin posao je i onlajn savetovalište gde se klijenti sami prijavljuju za seanse u trajanju od sat vremena. Jednog dana Marini se sa nepoznatog profila kao klijent pojavljuje upravo haker R. sa pouzdanim informacijama za Marinu – Edijeva nova pesma i spot u kome igra devojka koja je ista Marina (građa, visina, kosa, različita boja očiju), na šta Marina ostaje zaprepašćena, zaprepašćena da joj je haker R. otvorio oči i pomogao joj da sazna istinu. Edi je otišao zbog karijere i nikada se neće vratiti. Marini nije jasno zbog čega joj haker R. pruža te pouzdane informacije, na šta ovaj odgovara da je to usluga za uslugu – tebi Edi, meni Nikola! Marina ostaje je šokirana, još od početka je mislila da haker R. ima pik na nekoga, a ne da hakuje zbog kriminala i zarade, a sada joj je dokaz pred očima – Nikola.
R. joj traži jednu uslugu, da instalira na Nikolin računar virus pomoću kojeg bi on mogao da pristupi svim njegovim informacijama, šalje joj fleš memoriju sa virusom i detaljnim uputstvom za instalaciju i kada Nikola ode na posao ona uspešno završava ono što joj je R. rekao. Sledećih dana kroz ćaskanje sa R.-om saznaje da Nikola posećuje Deep Web, koji joj je Nikola pominjao na početku romana, najstrašniji deo interneta na kome se mogu izvršiti bukvalno sve ilegalne radnje (kupovina i prodaja droge, oružja, pornografije, naručivanje ubistava...) i da gleda sadržaje silovanja i maltretiranja žena i dece. Marina nastavlja komunikaciju sa hakerom R. i tu maske konačno spadaju.
Haker R. joj govori odakle je (Vojvodina), koliko ima godina i objašnjava razlog svog hakovanja – želi da osveti sestru, želi da pronađe osobu zbog koje izvršila samoubistvo, a detaljnom istragom njenih dnevnika i sajtova koje je posećivala shvatio je da je ona izvršila samoubistvo jer je bila silovana i takođe je dugogodišnjom istragom pronašao još jednu ženu koja je silovana - Lidija iz Kruševca - a čitajući Marinin dnevnik na računaru pronašao je još jednu, treću žrtvu, Marininu drugaricu Snežanu koja je silovana sa isto godina kada i njegova sestra i zato R. zbog svega toga moli Marinu da mu otvori dušu i iznese informacije o Snežani kako bi njegova istraga napredovala našta mu Marina odgovara da ne može preko računara već samo uživo.
Marina i R. se jedne večeri sastaju u hostelu. R. joj je rekao tačno kako da se ponaša, da dođe u hostel, pokaže ličnu kartu, najavi se kao poseta i dođe u sobu broj osam. Pokucaće, sačekaće petnaest sekundi, on će otvoriti vrata, biće mrkli mrak i neće se videti. Marina tada zaključuje da R. nije niko koga poznaje i otvara svoju dušu. Priča sve detatalje Snežaninog silovanja, čak i one najcrnje, govori kako je Snežana došla u hodnik svoje zgrade i kada se pogledala u ogledalo prestala je da postoji. Marina je Snežana. Marina govori R.-u kako se nikome nikada nije požalila, majka joj je umrla, otac joj je te večeri bio na poslu i vešto je zadržala tu tajnu za sebe do dana današnjeg vešto skrivajući telesne i ožiljke na duši. Govori da joj je to bio jedini način da sakrije istinu, da nju prenese na nekoga ko čak i ne postoji, da završi uzaludni fakultet, kako bi joj otac rekao, i da sama ojača i sama sebi bude terapeut.
Posle te večeri, Marina i R. još par istih noći provode u hostelu, zbližavaju se i smišljaju plan na koji bi porazili Nikolu. Poslednje večeri u hostelu R. joj govori da ide na putovanje na par dana i da će se videti u petak u parku na Slaviji u devet sati. Marina odbrojava dane do njihovog ponovnog susreta, dopisuje se sa R.-om i jedne večeri odlazi sa Markom i Sandrom na večeru i kada se vratila kući ugledala je Đorđa koji joj je sasvim normalno rekao da je Nikola došao i uzeo njen računar da ga popravi. Iste večeri Đorđe odlazi na posao, Marina besna uzima očeve pištolje, odlazi kod Nikole i podiže pištolj na šta joj ovaj govori da je ona preslaba da to uradi, otima joj pištolje, tuče je i siluje, ponovo nakon petnaest godina.
Marina je zatočena kod Nikole. Ne sme nikuda otići, ne sme se nikome požaliti. Jutro posle joj on govori da joj pruža mogućnost da se sve sredi ili da sve propadne. Može se sve zaboraviti, može se sresti sa hakerom u parku na Slaviji kao mamac, omogućiti hapšenje istog i Marinina nelegalna komunikacija sa njim bi pala u zaborav ili može progovoriti i strpati samu sebe u zatvor jer bi se oktrilo da je štitila hakera, a svakako da bi njeni dokazi o silovanju bili oboreni zato što bi Nikola izjavio da je ona u proteklom periodu svojevoljno provodila vreme i noći sa njim te bi se Marinine reči pretvorile u klevetu. Sutra dan dolazi Sandra što je izuzetno bitan detalj za razvoj priče!
Dolazi petak, dan hapšenja, devet sati. Marina se moli da se haker ne pojavi, da je preko računara i programa pratio skrivene poruke koje mu je slala u svađama sa Nikolom, ozvučena odlazi na mesto sastanka i zapaža hakera kako dolazi i nosi sve podatke iz Nikolinog računara. Marina je razočarana, policija nastupa, doživljava nervni slom, govori sve što ne bi smela, ali je na svu sreću policija ne razotkriva jer smatraju da je poludela i da ne zna šta priča. Haker R., kome je skinuta kapuljača i gde je otkriveno da je on Ognjen Branković i drugi od tri osumnjičenih hakera kome je Marina izrađivala psihološke profile za sajber odeljenje, nije progovorio u trenutku susreta. Njega odvode u policiju, pritvaraju ga i nekoliko dana je priča bazirana samo na ispitivanju R.-a o njegovim postupcima.
Marina se vratila kući. Nikola ju je izgubio iz vidika jer ju je na dan hapšenja otac odveo kući. Jednog dana dolaze Marko i Sandra. Sandra govori Marini da sve zna i ova ostaje zaprepašćena. Marko govori Marini kako je zaključio da između nje i Nikole nešto nije u redu, video je da Nikola ima problem sa sobom, video je kako se ponaša prema njoj na poslu, odlučio je da otkrije njihov odnos i namerno je Marini rekao da skine njegov jelovnik zbog Markove večere sa Sandrom. Jelovnik je zapravo bio virus koji je omogućio Marku da uđe u Marinin računar, pročita dnevnik i shvati celu priču u proteklih petnaest godina pa do dana današnjeg. Sandra zato predlaže Marini da, pošto Natalijino i Lidijino silovanje nije dokazano, Marina da svoju haljinu na analizu i da se poklope DNK sa haljine i brijača koji je Sandra uzela iz Nikolinog kupatila kada je došla u posetu Marini.
Posle dva dana se utvrđuje da na haljini nema ničega jer je prošlo izvesno vreme i Marina konačno svesna svoje greške, svog ćutanja koje ju je koštalo čitavu mladost, čini još jednu koja će biti poslednja i koja će razrešiti slučaj. Govori ocu da odlazi u šetnju sa Markom i Sandrom i da ako mu nešto zatreba zove na Sandrin telefon. Naravno, ne obaveštavajući Marka i Sandru ni očemu, Marina odlazi ponovo kod Nikole, poslednji put, provocira ga tamo gde ga najviše boli – kukavica koja se krije iza zakona, majka prostituka, otac koji ga je silovao... – on je po treći put tuče, ovaj put skoro pa fatalno, i siluje i u tom trenutku provaljuje policija sa Đorđem, Markom i Sandrom na čelu. Đorđe je uništen. Ne može da veruje u kakvom stanju je zatekao ćerku, ne može da veruje ko joj je to učinio, osoba u koju se najviše kleo. Nikolu hapse na licu mesta, Marinu vode u hitnu pomoć i ona poslednjim atomima snage jasno izgovara da je vode pravo na ginekologiju (pa tek onda na rendgen) što je bio konačan udarac istine za Đorđa, saznao je sve.
Posle nekoliko dana Marina je izašla iz bolnice i konačno, nakon petnaest godina, otvorila ocu dušu i ispričala mu sve, apsolutno sve! Marina nekoliko puta odlazi u posetu pritvorenom R.-u i misli da je ovaj ljut na nju jer neće ni da progovori iako je sve rešeno.
Na samom kraju Marini konačno vraćaju računar iz Nikolinog stana, uključuje ga i vidi pozadinu koja je zapravo uveličani crtež - kaleidoskop - originalnog koji je skupu dokumenata vezanih za Nikolu. Na njemu je šifrovana poruka koja glasi “Ne govori nikom. Čekam te svakog petka ispod zvezda”. Marina konačno svesna istine da je haker preduhitrio nju i njena strahovanja o danu hapšenja i samog Nikolu nateraće je da sva srećna, i ponovo u haljini nakon toliko godina, ode na staro poznato mesto – hostel, soba osam.
Ulazi bez kucanja, konačno ugleda i čuje glas prvom, pravom i jedinom R.-u i čini ono što je htela na dan susreta sa R.-om u parku na Slaviji - ljubi se sa njim do beskonačnosti što je rezultiralo njenu i njihovu pobedu. R. otkriva svoj identitet - aRsenije.
Na poslednje dve strane knjige smešteni su izvodi iz štampe. Prvi izvod jasno govori da je uhapšen siledžija Nikola Marković i da je osuđen na dvadeset godina zatvora zbog pet silovanja i tri pokušaja silovanja, dok drugi govori da će haker R. biti uskoro na slobodi i da zbog njegove dokazane pravde i zbog ne načinjenih nikakvih kriminalnih postupaka osim ostavljanja poruka na portalima i obaranja par sajtova njegova kazna je svedena na minimun, na samo godinu dana obzirom na to koliko su kazne za internet kriminal velike, a zbog velikog broja pisama podrške njegova kazna je smanjena na šest meseci od trenutka boravka u pritvoru što će rezultirati da Ognjen Branković kao R. izađe iz zatvora za manje od tri meseca. Zaključuje se da je pravi haker R. sklopio dobrovoljni dogovor sa Ognjenom Brankovićem da se ovaj preda umesto njega, a zbog dokazane pravde, njegova sitna nelegalna dela se skoro neće ni uzimazi u obzir pa će zatvorska kazna biti i više nego mala. Haker R. je učinio minimalnu nepravdu za dokazivanje ogromne pravde te se ta nepravda u očima čitalaca i ne uzima u obzir.

Profajler (prvi deo trilogije) je sjajna knjiga, opasna priča ispričana na genijalan način u kombinaciji dve ozbiljne teme od kojih jedna vuče drugu. Roman pun dijaloga, stilskih figura, citata, emocija, poruka... Karakteri savršeno isprepleteni za razvoj i neizvesnost priče do poslednjeg poglavlja.
Sve informacije o autorki, o njenim knjigama kao i o kupovini istih, ukoliko ih nema kod vama obližnjim Delfi, Laguna i Vulkan knjižarama, možete izvršiti OVDE!
Zapratite autorku na društvenim mrežama - Facebook, Youtube: Tamara Kucan, Twitter: @Kucanka, Instagram: @tamarakucan .
Zapratite i njenu izdavačku kuću Urban Art i budite u toku sa svim dešavanjima i novim naslovima - Facebook: Izdavačka kuća Urban Art, Instagram: @ik_urbanart .

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"