Ana Karenjina: Sećanja Vronskog

Pre manje od nedelju dana je veliku premijeru doživeo novi ruski film "Ana Karenjina: Sećanja Vronskog", što u svetu, što i kod nas, inspirisan dvodelnim romanom ruskog pisca Lava Tolstoja - "Ana Karenjina" koji se obrađuje u sklopu školske lektire u drugom razredu u svim srednjim školama. Ovo je najnovija filmska verzija ovog romana, dok je prethodna iz 2012. godine i nosi naslov "Ana Karenjina" gde se tačno može uvideti razlika. Fabula je ista, ali važnost likova ne. U prethodnoj verziji je glavna junakinja Ana Karenjina, dok je u ovoj grof Vronski što se može zaključiti iz naslova filma.

TREJLER
PRIČA: Godina je 1904. U toku je rusko-japanski rat i nakon trideset godina od velike ljubavne romanse, grof Vronski se seća događaja provedenih u svojoj mladosti i prepričava Sergeju, jedinom sinu Ane Karenjine, čitavu situaciju koju ovaj toliko godina nije mogao da razume jer kada se sve to desilo, on je bio dete. 
Ana Karenjina, plemkinja visokog ranga i žena Alekseja Karenjina, prvi put se odvaja od svog sina Sergeja i sa majkom dolazi u Moskvu gde se na železničkoj stanici prvi put susreće i upoznaje sa grofom Vronskim. Njih dvoje se veoma brzo zbližavaju i nakon velikog bala i noći provedene sa Anom, Vronski se vraća u Sankt Peterburg. Ubrzo i Ana odlazi tamo gde prisustvuje velikom ruskom višeboju na kome će s oduševljem gledati i bodriti Vronskog i ubrzo nakon toga će mužu priznati da ga je prevarila s njim. Iako povređen, Aleksej se ponaša hladnokrvno prema Ani, razvodi se od nje i pušta je živi život koji je izabrala - bez visoke titule koju je imala i sa osudama naroda. Iako je mislila da će umreti na porođaju, desilo se čudo i Ana je preživela i rodila ćerku i kada je trebala da se venča i skrasi kraj Vronskog, on je odbio da je upozna sa svojom majkom jer je ona "loša", odnosno što bi se danas reklo žena bez morala. Nakon rasprave, grof Vronski odlazi u domovinu, Ana mu piše pismo izvinjenja i molbe da se vrati i da se pomire, on joj šalje povratno pismo koje do nje ne stiže, ona besna zbog čitave situacije odlazi na žezničku stanicu kako bi ga pronašla i baca se pod voz.
Ta scena u filmu nije prikazana, ali se za nju zna iz romana. Takođe, prva scena vezana za Vronskovu prošlost je ta kada se on vratio na stanicu jer mu je javljeno da je došlo do nesreće - video je mrtvu ženu prekrivenu čaršavima za koju su mu rekli da je raskomadana i prelepog nepovređenog lica. Odupreo se iskušenju da podigne čaršave i nakon trideset godina ostao da živi sa ubeđenjem da to nije Ana, već da se ona odselila daleko i da se nikada neće pojaviti.

Za razumevanje ovog filma nije potrebno prethodno čitanje romana "Ana Karenjina" već samo poznavanje nekih njegovih osnova. Znajući njih, film će se lako razumeti zato što on prati četiri najvažnija događaja opisanih u romanu što zapravo i jesu prethodno pomenute osnove - lik Ane Karenjine, lik grofa Vronskog, motiv preljube i motiv samoubistva (voz). 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"