Ratskršće # Mari Lu

Američka književnica Mari Lu je krajem prošle godine objavila prvi deo nove trilogije "Ratskršće" kojom je oborila sopstvene rekorde i donela unikatnu priču u žanru naučne fantastike. Recenzija prvog dela je pred vama, uživajte!

  • Naslov: Ratskršće
  • Autorka: Mari Lu
  • Broj strana: 317 (+15 epilog prve autorkine trilogije "Legenda")
  • Godina izdanja: 2017.
  • Izdavač: Urban Reads

Sadržaj: Hideo Tanaka je genije svog vremena, osnivač neurolinka pomoću koga čovek putem specijalnih naočara svet oko sebe opaža kao virtuelnu realnost. Svet funkcioniše kao igrica, internet je pretvoren u 3D format, prevodioci nisu potrebni, informacije o građevinama su kao digitalna etiketa, a hardver je odavno zastareo.
Ratskršće je igra kojom se pristupa upravo putem neurolinka, ali ona je mnogo više od igre. To je stil života u kom možeš biti posmatrač ili igrač. Ratskršće je svetski hit, kult savremene budućnosti (sadašnjosti) i sastavni deo života svim generacijama.
Emika Čen je lovac na ucene i genijalni informatičar. Kako jedva sastavlja kraj s krajem, jednoga dana u potražnji za novcem pada u iskušenje da se gličuje u igru za vreme trajanja finala prvenstva u Ratskršću ne nadajući se da će je videti ceo svet. Ubrzo Emika dobija poziv direktno od tvorca Ratskršća, Hidea Tanake, da ode u Tokijo i pridruži se njegovom timu stručnjaka jer je ovim pokazala svoju nadarenost.
Emika dobija nesvakidašnji hakerski zadatak, ulazak u trag Zeru, misterioznom liku koji od nekud upada u softvere Ratskršća s namerom da oslabi i sruši čitavu imperiju Henka Gejmsa s Hideom Tanakom na čelu.
Kako bi se zamaskirala, Emika učestvuje u novoj sezoni Ratskršća, tajno ulazi u tragove likovima koji sarađuju sa Zerom, hakuje, dešifruje, kodira, programira, preko deep veb-a pronalazi Zera koji smišlja plan za finalni udarac i na kraju kada pomisli da je dobro pobedilo shvata da je dobro zlo, a zlo dobro i da je savremena tehnologija zapravo najveći krivac za probleme sa kojima se svet susreće.

Sjajan početak nove trilogije! Potpuno drugačiji od ostalih romana Mari Lu. Srž nabijena naučnim činjenicama zbog čega trilogija dobija na kvalitetu i ostavlja mogućnost da neurolink nekada zaista oživi. Autorka je napisala naučno-fantastičnu priču koja ima dosta podudarnosti sa informatikom i kriminalistikom s ciljem da savremenim generacijama prenese pouke o problemima sa kojima će se čovečanstvo nekada susresti ukoliko nastavi da živi digitalnim životom bez prave komunikacije u iluzijama stvarnosti. Upravo to ostavlja drugačiji utisak u odnosu na druge knjige iz ovog žanra, a priča je napeta i dinamična nalik "Igrama gladi" i drugim trilogijama ovog tipa. Definitivno trilogija za nove generacije, jer teško da će generacije prošlog veka moći da zamisle sliku u glavi o percepciji virtuelne realnosti i način na koji sve to funkcioniše u informatici.

Drugi deo ove trilogije očekujemo u septembru!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"