Život na gram - Ranka Tanasić Barlov

O radu Ranke Tanasić Barlov ste na ovom blogu mogli dosta toga da pročitate kao i o njenom trećem romanu "Kada se ponovo sretnemo", objavljen 2016. godine u izdavaštvu izdavačke kuće Urban Art čiju recenziju i još detalja o ovoj autorki možete pročitati OVDE. U ovom postu vam donosim recenziju njenog drugog romana, a pre nego što počnem sa iskrenom recenzijom, želeo bih još jednom da se zahvalim ovoj autorki što mi je poklonila svoj roman za rođendan i napravila najbolje i potpuno neočekivano iznenađenje - HVALA RANKA! 
  • Naslov: Život na gram
  • Autorka: Ranka Tanasić Barlov
  • Broj strana: 168
  • Godina izdanja: 2014.
  • Izdavač: Književna omladina Srbije

Sadržaj: Čarna je devojka iz provincije koja je došla u Beograd kada je upisala Ekonomski fakultet. Ugrin je za razliku od Čarne rođeni Beograđanin, tipičan tatin sin, koji sve bitne životne ciljeve dostiže preko očevih veza, bogataš koji ništa sem punog džepa nema. Kako potiče iz elitne porodice koja teško da vidi nešto ispred svog statusa, Ugrin je od malena izolovan od ljubavi, moralnih i životnih vrednosti i svih onih pozitivnih ciljeva koje treba dostići u životu, a to što je odrastao u vremenu 90ih je još jedan razlog njegove izgubljene i neizgrađene ličnosti.
Kada se jednoga dana sasvim slučajno sretnu na Čarninom radnom mestu, njihovi životi će se potpuno promeniti, spojiti, upoznati sa istinskom ljubavlju koja je spremna da postane žrtva i dati im nadu za bolje sutra.
Kada se Čarna preselila kod Ugrina i čitav život posvetila njemu tek tada je počela da upoznaje crte njegove ličnosti. Ugrin kao predstavnik beogradskog taloga, je za razliku od drugih pametan, osećajan, ljubazan i estetski orijentisan, ali kandže narkomanije su glavni razlog njegovog propadanja, njihovog propadanja i Čarnine borbe za Ugrinov život, za život čoveka koji, iako takav kakav jeste, je njoj uprkos svim predrasudama pokazao šta znači istinski voleti i biti spreman da takvom čoveku, uprkos svim bolima koje nam je naneo, pružimo ruku spasa.

Ranka Tanasić Barlov nije jedina srpska književnica koja se opredelila da napiše roman na ovako škakljivu i bolnu temu, međutim ono što je izdvaja od drugih je to što je ona ovoj priči pristupila sa naučnog, medicinskog i psihološkog aspekta na osnovu čega zaključujemo koliko je autorka bila predana ovom romanu u procesu njegovog nastajanja i koliko je vremena za istraživanje teme utrošeno.
Kroz lik Ugrina je prenela jasne i edukativne poruke o opasnosti narkomanije kao i razloge zbog čega se ljudi odaju poroku i porocima uopšte - radoznalost, neispunjenost, nezadovoljstvo, beg od stvarnosti i bedna uteha. Edukativni karakter ovog romana je prenaglašen što je od ključnog značaja za čitaoce, a burna ljubavna priča između Čarne i Ugrina je dodatak koji ostavlja otvoren kraj romana i veliku mogućnost da se napiše nastavak. Hvala Ranka za ovaj kvalitet, a od mene kao mali znak zahvalnosti za sve ovo je ova iskrena recenzija i neizmerna podrška za nastavak ovog romana i dalji rad!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"