O stvaralaštvu Sanje Vukosavljević

Sanja Vukosavljević je mlada srpska profesorka srpskog jezika i književnosti i autorka za koju sam nedavno čuo i koja je vrlo brzo ušla u krug mojih omiljenih autora uopšte, najpre zbog tabu tema koje obrađuje u svojim romanima i vrlo direktno pa čak i prenaglašeno govori o njima. Zbog te hrabrosti, kritičnosti, direktnosti i naravno stilskog pečata koji toliko podseća na stara vremena je Sanja za mene postala pisac o kome vredi pričati, čitati ga i iščekivati nove i nove romane i buduće i buduće sajmove i promocije za druženja, slikanja i potpisivanja.


Sanja je do sada objavila dva romana, "Igra senki" i nastavak "Igra maski" čije recenzije možete pročitati u nastavku, a autorka je najavila i treći deo ovog serijala za koji se nada da će u narednih nekoliko meseci biti završen i spreman za veliku premijeru.

IGRA SENKI
  • Broj strana: 256
  • Godina izdanja: 2015.
  • Izdavač: Književna omladina Srbije

Sadržaj: Dušan i Iva nisu tipični sedamnaestogodišnjaci. Oni i njima slični obeleženi su za čitav život postupcima koji su ih doveli do margine društva i do popravnog doma. Kakvi su to postupci koji deci mogu zauvek zatvoriti životne puteve, kakva su ta deca zaista kao predstavnici beogradskih blokova, postoji li dobro u njima i opravdanje za njihove postupke, može li im društvo pružiti drugu šansu i kakvi motivi su ih naveli da izaberu život u senci neka su od pitanja na koja odgovara ovaj roman.

PORUČITE OVDE!

IGRA MASKI
  • Broj strana: 320
  • Godina izdanja: 2018.
  • Izdavač: Književna omladina Srbije

Sadržaj: Nakon izlaska iz popravnog doma, Dušan i Iva se nalaze pred novim životnim izazovima. Život na slobodi je mnogo drugačiji nego što su mislili. Sada, kada im je život pružio drugu šansu, imaju svu slobodu da izaberu put, ali koji je ispravan u tom lavirintu maski, želja, ambicija, mogućnosti i nemogućnosti, dobrog i lošeg, istine i laži?
Dok su bili u domu, skučen prostor im nije ostavljao druge mogućnosti, a sada sloboda kao najveća čar života postaje njihov najveći neprijatelj, ta mogućnost da se desi bilo šta u bilo koje vreme, neko ko će im kroz mnogo epizoda podmetati nogu i naučiti ih da se na ispravan način izbore i da je jedini način da opstanu da se drže zajedno. Prošlost utiče na sadašnjost, a mogu li se deca ulice izboriti sa stereotipima društva i dokazati suprotno jeste suštinsko pitanje i glavna tema romana.

PORUČITE OVDE!

Sanja je autorka koja o svojim junacima piše iz dva ugla, iz ugla društva gde ih stalno sapliće i uvlači u probleme zbog čega su inače profili ovakve dece (ljudi) omrženi u narodu, ali i iz svog opozicionog ugla gde im uprkos svim tim problemima pruža nove šanse i otvara nove mogućnosti gde će naročito u drugom delu Dušan i Iva razraditi ovu priču koja više neće biti unutar zidova popravnog doma sa očekivanim krajem.
Prva i druga knjiga se stilski značajno razlikuju.

"Igra senski" prati kraći vremenski period u kome saznajemo suštinu priče ali i njenih junaka. Ovo je knjiga kojom je Sanja pokazala svoj pun literarni kapacitet gde se zaista mogu pročitati izuzetne dubokoumne misli glavne junakinje da ćete u momentu pomisliti da čitate Andrića ili Selimovića. Zapravo, život vezira Jusufa i Ive prilično je sličan. Oboje su zatvoreni i prepušteni svojim mislima, a misli lako postaju duševni otrov u uslovima u kojima su se našli ovi likovi.
Priča se odvija šablonski kako i prolaze dani u domu, a glavna prekretnica desiće se pred kraj kada ćete, iako vam možda i nisu bili simpatični, početi zaista da volite ove junake i biće vam ih iskreno žao. Tada ćete razumeti ideju autorke da iz nekog manje poznatog ugla predstavi suvu egzistenciju mladih koji propadaju upravo zbog života u problematičnoj porodici ili pak siromašnoj porodici u kojima se kriminal retko otpisuje.

Druga knjiga je za razliku od prethodne dosta obimnija i prati dugi niz godina glavnih, ali i sporednih junaka kroz mnogo epizoda i više dijaloga. Iva je neko za koga se još u prvom delu moglo naslutiti da će kasnije zablistati, ali zato, iako u početku nema mnogo pojava, Dušan je taj koji kasnije vodi priču i dovodi knjigu do poruke da se kolo sreće zaista okreće. Međutim, ni u drugom nastavku odnos između Ive i Dušana nije u potpunosti jasan i učvršćen, mnogo se tu oscilacija može osetiti tako da sada ostaje samo da se misli o tome šta će se dešavati dalje, ali jedno je sigurno; ovi mladi ljudi ne mogu jedno bez drugog i samo kad su zajedno se mogu sačuvati od zla i njihova veza nije kliše patetika klasičnih ljubavnih romana već njihov smisao, razlog zbog čega žele da se promene i da ih društvo prihvati jer su jedan drugom uzajmna motivacija i razlog zbog čega njihove pojedinačne priče u ovim knjigama uopšte postoje.
Vi kada čitate ovo, tu nema erotike, nema opisa seksa, nema eksplicita, već samo teška unutrašnja borba glavnih junaka da rade na sebi, da se dokažu, da se promene, da budu prihvaćeni takvi kakvi jesu od strane svog najbližeg pa tako logično i od strane društva od koga svi mi na neki način zavisimo, bilo emotivno, bilo poslovno, bilo životno!

www.kosrbije.rs
Pratite Sanju Vukosavljević na Instagramu i budite u toku sa njenim stvaralaštvom - @vukosavljevic.sanja .

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"