ONLAJN / TAMARA KUČAN / RECENZIJA

Jesen teško da može da prođe bez nove knjige Tamare Kučan! Autorka je pre nešto manje od mesec dana objavila novi, četrnaesti roman po redu, čiju recenziju možete pročitati u nastavku.


OSNOVNI PODACI O KNJIZI

  • Naslov: Onlajn: Mantodea
  • Autorka: Tamara Kučan
  • Žanr: psiho-krimi triler
  • Izdavač: Urban Art
  • Broj strana: 528
  • Godina izdanja: 2021.
  • Pismo: latinica
  • Povez: mek
  • Naslovnica: Miomir Milić
  • Sinopsis:
Iris Marković, nekada najuspešnija jutjuberka, par meseci posle najvećeg uspeha ostaje bez ičega. Svi koji su je voleli svesni su istine koju je dugo skrivala - ona je hladnokrvni psihopata koji ništa ne oseća. U želji da sebe spase od potpune propasti, stupa u kontakt sa psihijatrom, koji svoje usluge pruža onlajn, preko dobro zaštićene aplikacije. Iris ni ne sluti da psihijatar o njoj zna više nego što može da zamisli. Možda baš on krije odgovor na pitanje koje je mesecima proganja - šta se dogodilo sa njenim ocem? Da li je poginuo u saobraćajnoj nesreći ili je njegova smrt vešto osmišljeno ubistvo i zavera?

Na opasnom ringišpilu propasti, odgovor na svako pitanje Iris će morati da pronađe u sebi i mračnim lavirintima prošlosti, koju je od svih sakrila.

Zamršen, strastven triler i emotivan rolerkoster koji ledi krv u žilama. Nastavak romana Oflajn i zasebna priča o istini, pravdi, izdaji, o ljubavi koja ne umire i smrti koja ne postoji.

,,Da li ste spremni da sve što znate dovedete u pitanje? Pazite se! Ovo nije roman za kukavice.“ - Aleksandar Đuričić Ash, pisac i urednik


RECENZIJA

Roman "Onlajn" donosi nastavak priče o Iris Marković, uspešnoj i fatalnoj jutjuberki i influenserki, koja je spremna na sve zarad uspeha. Takvu je znamo iz romana "Oflajn" (recenzija ovde), međutim "Onlajn" nam sada donosi potpuno drugačiju priču i potpuno drugačiju Iris (mada bih ja rekao da je to samo drugi ugao gledanja na isto ludilo).

Iako sve Tamarine knjige možete čitati zasebno, mislim da je za razumevanje "Onlajna", Iris kao ličnosti i zakona povratnog dejtstva kojim se ovaj roman bavi, neophodno krenuti od "Oflajna" kao prve strane medalje.

Slično kao prethodnik, koncept i dinamika "Onlajna" je takva da tok radnje možete uvideti na samom kraju. Naravno, u raspletu je srž svakog dela, ali ovde govorimo o Tamarinom dobro poznatom sistemskom pristupu priči gde ono što čitate, kako listate strane, se sklapa u nešto veće, u poentu kakvu niste ni slutili da će nastati iz svojih delova. Kako autorka kaže, "priča u priči i zločin u zločinu". A ja bih rekao triler bez psihijatrije i psihijatrija bez trilera!

Za ovo, glavna tehnika je naracija u više lica i vremenskih razmaka. Ko je čitao prethodne Tamarine romane poput "Oflajna" kao baze "Onlajna", ali i "Kapije", "Indiga", "11:12" može da nasluti tematiku i putanju "Onlajna", no neću zalaziti u spojlere.

Uopšteno, "Onlajn" je roman o (nemogućoj) promeni čoveka, o potrebi čoveka da promeni ono što se po zakonima prirode ne može promeniti, bilo da su to greške iz prošlosti, genetika, karakter... Zapravo, suština su emocije, to jest kako se čovek oseća i šta je u njegovoj glavi kada se nađe u borbi sa zakonima prirode i kada nema drugi izbor nego da "ubira plodove svog rada", a ko je čitao "Oflajn" jasno mu je šta je Iris radila i čime se sve služila. Sada se može reći da sve to dolazi na naplatu, ali ima tu još nečega... Tada autorka postavlja jednu ozbiljnu moralnu dilemu - da li se sladiti i odbaciti čoveka koji je okarakterisan kao loš ili mu pomoći i bar pokušati da ga razumeš? Ipak je reč o etici i onoj narodnoj da "bolest niko nije ispevao".

Za mene je ovo najbolji Tamarin roman do sada i upravo je ta dilema i emocija koja eskalira na kraju, bacajući nas u laž i pravu poentu trilera, glavni adut "Onlajna", a voleti negativca je najveći izazov za jednog pisca. Ko prati autorku na društvenim mrežama, može da zaključi da je ovo jedan od ličnijih romana i zbog toga je naboj emocija takav, a i posveta će vam mnogo toga reći.
"Onlajn" je kraj serijala o Iris, a već sledeća Tamarina knjiga će nas upoznati sa novim likovima i tematikom.


KAKO DO KNJIGE I VAŽNI LINKOVI


Poručite ovde!


Knjiga je takođe dostupna u Laguna, Delfi i Vulkan knjižarama širom Srbije.

Pratite Tamaru Kučan na društvenim mrežama - Facebook: Tamara Kučan, Instagram: @tamarakucan, Twitter: @kucanka, YouTube: Tamara Kucan, a zapratite i njenu izdavačku kuću Urban Art, u čijem su izdanju svi njeni romani, kako bi bili obavešteni o svim novitetima i akcijama koje sprema - Facebook: Izdavačka kuća Urban Art, Instagram: @ik_urbanart.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"