The Edge Of Seventeen

Biti mlad ili tinejdžer je najepši deo života. Tada odrastamo, sazrevamo, upoznajemo svet oko sebe, sklapamo prijateljstva, stupamo u prve veze, donosimo odluke, gajimo sopstvene stavove i mišljenja iliti jednom rečju počinjemo da živimo. Kao početak, na primer knjige, filma, putovanja, učenja, treninga, pa tako i života, on je najlepši, ali je isto tako i težak i zahteva dosta volje i truda. Upravo o tome govori film "The Edge Of Seventeen" snimljen 2016. godine.

TREJLER
PRIČA: Kao dobra, primerna, vaspitana i devojčica iz dobre porodice, Nejdin je još od malena ismevana i odbacivana od društva zato što je takva, drugačija od većine. Ima rođenog brata koji je isti kao ona samo što je on nešto otvoreniji, komunikativniji, racionalniji i manje tvrdoglav i veoma lako pronalazi društvo i sebe u njemu.
Ipak, Nejdin će još kao mala sklopiti prijateljstvo sa jednom drugaricom koje će trajati dugo, sve do njigove sedamnaeste godine kada će ta drugarica ući u vezu sa Nejdininim rođenim bratom. Nejdin će tada zbog bespotrebne ljubomore koju oseća prema bratu, zaboraviti na drugaricu, posvađaće se sa bratom, uneti negativnu energiju u dom i biti spremna da klekne pred društvom u kojem živi i da pošalje ne tako kulturnu poruku dečku iz kraja koji je glavna faca u njihom gradu. Iako on nju nije "jurio", on će nju ipak pozvati na sastanak.
Kada dođe do kulminacije i kada Nejdin shvati da taj dečko želi samo da je iskoristi, ona će tek na kraju shvatiti kakva je situacija i da li je u pravu. Shvatiće da je drugarica uprkos svemu nije zaboravila, da joj brat ne misli ništa loše i da je zaista voli i da ne treba da se menja, već da se prepusti sebi i da živi život onako kako joj srce kaže, a to znači da odabere drušvo u kom zaista pripada, a ne da pravi budalu od sebe kako bi se "uticajnom" priklonila. Obnoviće staro i sklopiće nova prijateljstva i pronaći će dečka koji priliči njoj ličnosti
To je i poruka ovog filma.

DIGRESIJA: Ono što mi se najviše sviđa u ovom filmu i ono što ga izdvaja od većine filmova takvog žanra je to što je glavna junakinja od početka predstavljena u najboljem svetlu. Ona ni u jednom delu nije bila "ponosona mala" koja je želela da bude u centru pažnje i koja je birala samo popularno društvo. Nikada nikoga nije ismejavala niti odbacivala. Baš suprotno, ona je bila žrtva predrasuda i diskriminacije, ali je na kraju ipak uspela da pronađe sebe, svoj teren i društvo u kom pripada.
Obično bi se ovakvi filmovi završili tako što bi te "ponosne male" pale na zemlju i shvatile poentu i smisao života i postale bi pozotivne junakinje u očima publike, ali ne i ovaj.
Potpunim kontastom, ovim filmom je pokazana i druga strana medalje!

FILM MOŽETE ODGLEDALI OVDE!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"