OKTOBAR /// UPDATE

Dragi ljudi, dobrodošli natrag na Svet knjiga i filmova! Oktobar je nedavno počeo, a zajedno sa njim i najzanimljiviji deo svake godine. Kada vreme počne da se menja i mi se presvučemo u topliju garderobu, to znači da su lepe stvari ispred nas.
Kada se završi letnja sezona počinje period velikih filmskih i književnih ostvarenja, različitih pratećih manifestacija, premijera, gostovanja i slično. U ovom postu ću vam predstaviti samo neke od njih, svoje favorite i planove za naredni period.


SAJAM KNJIGA 2019

Kao što već sigurno znate, sajam knjiga u Beogradu je jedna od najvažnijih manifestacija za nas knjigoljupce. To je period godine kada se prave spiskovi, planira nova čitalačka godina, upoznaju novi ljudi, novi umetnici, putuje, fotografiše, sklapaju saradnje i svake godine beleže nezaboravne uspomene.
Ove godine, sajam knjiga traje od 20. do 27. oktobra, tradicionalno osam dana, od nedelje do kraja narednog vikenda na beogradskom sajmištu. Moji sajamski dani će biti nedelja 20. i subota 26. oktobar i jedan radni dan u zavisnosti od organizacije škole. Nakon sajma, kada slegnu utisci, očekujte post posvećen njima.
Što se tiče sajamske kupovine, kompletan spisak (koji je ujedno i preporuka) ću vrlo brzo objaviti, a ovde ću vam ukratko predstaviti moje najveće sajamske radosti:

1. 11:12 - Tamara Kučan
Prvo i najvažnije, novi roman moje omiljene književnice, koji izlazi 11. oktobra, je apsolutni favorit ovogodišnjeg sajma. Novi krimi triler, koji se čeka još od decembra, za nedelju dana biće dostupan na autorkinom sajtu www.tamarakucan.com , potom širom Srbije u knjižarama Vulkan, Laguna i Delfi i naravno na sajmu knjiga gde će Tamara svakoga dana biti na štandu (Urban Art, hala 1, galerija) i potpisivati primerke svog dvanaestog romana, kao i svih ostalih.



2. Izazovi me - Tahere Mafi
Čak peti deo serijala "Smrskaj me"! Priča o devojci smrtonosnog dodira i njenoj družini se nastavlja. Šta nas još očekuje u ovoj distopiji?
*štand izdavačke kuće Urban Reads, hala 1, arena 

klasično i kolekcionarsko izdanje
3. Supermen: Zoronosac - Mat de la Penja
U pitanju je četvrti i poslednji deo DC edicije čiji su prethodni delovi priče o Ženi mački, Betmenu i Čudesnoj ženi.
Kao u prethodnim pričama, i sada ćemo videti kako je izgledala mladost ovog super heroja i kako je heroj postao.
*štand izdavačke kuće Urban Reads, hala 1, arena

4. Buntovnica - Iskra Dejanović
Prvenac ove mlade autorke važna je knjiga ovogodišnjeg sajma. Najbolja stvar koja može da se dogodi u književnosti je da pročitate nešto što je napisao vaš godišnjak. Iz tog razloga, Buntovnica je prioritet, a Iskra je autor koga moram da upoznam. O romanu znam vrlo malo, ali u tome je poenta. Treba pružiti šansu svakome, naročito kada je u pitanju mladost puna entuzijazma!
*štand Nove poetike, hala 1, galerija


Na spisku će se naći i nekoliko knjiga Gijom Musoa, još par naslova fantastike kao i opštih knjiga i stručne literature. Recenzije prethodno navedenih dela očekujte s početka novembra pa nadalje.


FILMSKI NOVITETI

Kraj godine će biti u duhu crtanih filmova, komedija i nastavaka popularnih franšiza.
Međutim, meni najvažniji filmovi su nastavak "Grdane", domaći film "Ekipa" kao i drugi deo "Zaleđenog kraljevstva". Tu su još "Džumandži 2" i deveti nastavak "Ratova zvezda" i mnogi drugi. Tu je i nedavno premijerno prikazan peti nastavak Vojne akademije.

1. Grdana: Gospodarica zla
Novo diznijevo ostvarenje zasnovano na crtanom filmu "Uspavana lepotica". Ovaj film predstavlja nastavak i potpuno drugačiju priču - izvan bajke. U prvom delu, saznali smo razlog Grdaninog besa i videli potpuno drugačiji razvoj priče kada je u pitanju odnos prema maloj Aurori. Zapravo, videli smo ono što nismo mogli da vidimo u crtaću i razlog zašto nismo.
Sada, kada su njih dve na istoj strani, saznaćemo šta će se dogoditi kada se u priču uplete neko treći.
U domaćim bioskopima od 17. oktobra!

TREJLER
2. Ekipa
Još jedno ostvarenje srpske kinematografije koje prati različite teme kada je reč o srpskom fudbalu, menadžerima, ženama, papirima i svemu onome što ne vidimo van terena, konferencija, televizije i medija.
U domaćim bioskopima od 24. oktobra! 

TREJLER

3. Zaleđeno kraljevstvo 2
Još 2013. Elsa i Ana su postale savremene kultne Diznijeve junakinje koje zaista mogu da stanu rame uz rame sa Snežanom, Pepeljugom...
Priča o ledenom kraljevstvu se nastavlja uz puno efekata i avantura dobro poznatih junaka. Prevashodno dečiji, ali zaista crtani uz koji i starije generacije uživaju.
U domaćim bioskopima od 21. novembra!

TREJLER

NAKON SVEGA...

uspoemene...
Do kraja 2019. zakazana su druženja sa gore pomenutom književnicom Tamarom Kučan. Već u novembru, Tamara će biti gost u Pančevu u knjižari Začarani kutak gde će, kao i u martu, predstavljati svoje romane s posebnim akcentom na novi roman "11:12" i sve ono što u njemu obitava.

I za sam kraj, ne treba zaboraviti još jednu našu autorku. Reč je o Sanji Vukosavljević, autorki romana "Igra senki" i "Igra maski" - priča o deci iz popravnih domova.
Sanja je trebalo da objavi treći nastavak "Igri" u oktobru, baš pred sajam knjiga, ali spletom okolnosti roman će biti objavljen nakon sajma. Bez obiza na to, Sanja će svakako gostovati na sajmu na štandu Književne omladine Srbije (hala 1, parter) gde će potpisivati svoje prethodne romane i biti veoma pozitivna i voljna da razgovara sa vama o svojim romanima, književnosti i umetnosti uopšte, ali i o bilo čemu što želite da je pitate.
Više o njoj i njenom stvaralaštvu pročitajte OVDE.

Nakon svega, ostaje nam da uživamo u knjigama i filmovima, sabiramo utiske, privedemo godinu kraju i pripremimo se za nove pobede i nove planove koji dolaze... Vidimo se na sajmu knjiga, vidimo se u bioskopu, čitamo se, pratimo i razmenjujemo utiske!
Pozdrav do narednog posta!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"