Iz sveta američke književnosti, Džon Grin


Džon Grin, rođen 24. avgusta 1977. godine u Indianapolisu, je američki i višestruko nagrađivani pisac za omladinsku književnost do sada šest knjiga (dve su ekranizovane): U potrazi za Aljaskom, Obilje Katarina, Gradovi na papiru, Vejte snegovi, Vil Grejson, Vil Grejson i Krive su zvezde. Osvojio je i bio je nominovan za bitne američke nagrade nagrade poput Njujork tajmsa gde mu je skoro svaka knjiga zauzela jedno od deset mesta za najbolju knjigu za mlade. Zajednička karakteristika svih Grinovih knjiga jeste da se sve baziraju na mlade ljude koji se suočavaju sa problemima današnjice kao što su poroci, predrasude, različitost, homoseksualizam i bolesti poput kancera. Grin piše i objavljuje svoje knjige od 2005. godine, poslednju je objavio 2012. godine, a uveliko piše novu, sedmu knjigu koja će uskoro biti objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom će biti izdata u Srbiji, u izdavaštvu izdavačke kuće knjiga Urban Reads, kao i sve njegove prethodne knjige.

U potrazi za Aljaskom
Prva knjiga Džona Grina, U potrazi za Aljaskom, je objavljena 2005. godine. Grin kroz glavnog junaka prepričava svoje školske dane kada je upoznao devojku po imenu Aljaska koja je sklona cigaretama i alkoholizmu i koja je zbog traume od strane svog oca psihički nestabilna. Bila je dete kada je pronašla svoju majku bez svesti i nije znala kako da postupi i kada joj se otac vratio s posla video je tu scenu i na Aljasku je bacio drvlje i kamenje što je nju uništilo. Potraga za Aljaskom od strane glavnog lika počinje nakon Aljaskine iznenadne smrti koju je ona svesno prouzrokovala jer je zaboravila na dan kada joj je majci godišnjica smrti i na grob je pošla ljuta na sebe, pritisnula gas do daske i izazvala udes koji je po nju bio smrtonosan.
Obilje Katarina
Imati dvadeset devojaka koje se zovu Katarine i biti šutnut od strane svake je razlog što je glavni lik knjige Obilje Katarina, druge knjige Džona Grina objavljene 2006. godine, izgradio predrasude i skeptičan stav prema ženskom rodu koji su ga koštali svake naredne veze. Kada ode na putovanje sa svojim najboljim prijateljem, preispitujući sebe upoznaje devojku koja se ne zove Katarina i sa njom započinje vezu koja neće biti raskinuta jer će zadnja korica knjige zauvek baciti u zaborav nesrećne veze i predrasude prema ženskom rodu.

Gradovi na papiru
Čoveku je za sreću potrebno malo, a neki ljudi nemaju ni to malo. Savesni roditelji, nekoliko iskrenih prijatelja, pravi dečko ili devojka i prihavećenost u društvu bez ljubomore su neprocenjivi. Glavna junakinja treće knjige Džona Grina, Gradovi na papiru, objavljena 2008. godine, je imala sve što je poželela, bila je mala bogatašica, najpopularnija i najpoželjnija devojka u školi, odličan i primeren đak, ali zbog toga što je cela okolina bila ljubomorna na nju i uvek joj želela loše, ona je odlučila da ode od kuće i da se više nikada ne vrati. Otišla u gradove na papiru, mala mesta u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je započela svoj život iz korena, daleko od nemarne porodice i loših prijatelja. Njen jedini prijatelj iz detinstva, koji je bio zaljubljen u nju, je uvek želeo da se nalazi u njenom društvu, ali bezuspešno jer je ona bila takva da nije želela da se druži sa osobama koje su povučene i koje se ne istačinju u prvi plan. On odlazi u gradove na papiru kako bi je vratio kući, ali ne uspeva u tome zato što je ona jednom za svagda raskrstila sa svojim prethodnim životom i ljudima u njemu.
Po ovoj knjizi je snimljen istoimeni film 2015. godine.

 Vejte snegovi (Božičanstveno navijačko čudo)
Jubilej u vozu, Božičanstveno navijačko čudo i Anđeo čuvar svinja jesu tri međusobno povezane, ali nezavisne, priče koje su napisali američki pisci Morin Džonson, Džon Grin i Loren Mirkl i koje zajedno grade jednu prazničnu, božićnu knjigu pod naslovom Vejte snegovi, objavljenu 2008. godine. Džon Grin kroz svoju, drugu priču Božičanstveno navijačko čudo, govori o ljubavi koja se rodila između dvoje mladih koji su pre nje bili najbolji prijatelji.

Vil Grejson, Vil Grejson
Džon Grin 2010. godine zajedno sa Dejvidom Levitanom objavljuje svoju petu knjigu pod naslovom Vil Grejson, Vil Grejson koja govori o ljubavi dva homoseksualca istog imena i prezimena i koja prenosi poruku da takve ljude ne treba da osuđujemo zbog njihovog životnog statusa, već da iz njih izvučemo nešto lepo i poučno, kao na primer da oni mogu da osmisle i izvedu najlepši mjuzikl svih vremena koji će celo pozorište podići na noge, bilo ono homofobično ili ne.

Krive su zvezde
Najpopularnija, šesta i trenutno poslednja knjiga Džona Grina, Krive su zvezde, objavljena 2012. godine govori o ljubavi između dvoje mladih obolelih od kancera kao i o tome koliko je za sreću potrebno malo.  Oni se upoznaju u zajednici obolelih, grade svoju ljubav i svet istih interesovanja, odlaze na zajedničko putovanje i proživljavaju zajedno poslednje trenutke svog gorkog života koji je itekako sladak.
Po ovoj knjizi je snimljen istoimeni film 2014. godine.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"