Mumija

Pred vama je nova filmska recenzija, a u pitanju je ovogodišnji film "Mumija" koji uveliko osvaja srca publike i trenutno se nalazi u TOP 10 filmova u bioskopima širom sveta, pa i kod nas.

PRIČA: Film počinje porukom: "Kada umremo, vratićemo se kad-tad u drugom obliku".
Vreme je Starog Egipta. Princeza Amanet, jedino dete tadašnjeg vladara, je od rođenja predodređena za prestolonaslednika. Odrastala je srećna i ponosna, puno je vežbala, toliko da joj niko nije bio ravan i svi su znali da će ona biti novi vladar Egipta. Međutim, potpuno iznenada, njen otac je dobio novo dete - sina - i od tog trenutka je Amanet pala u zaborav jer kako tradicija nalaže prestolonaslednik mora biti muškarac. Amanet, besna na nepravdu, započinje ritual. Uzima Setov bodež, ubija oca i brata i pred samom završnicom rituala, pred samim prizivanjem boga zla Seta biva uhvaćena, živa pretvorena u mumiju, odnešena daleko od Egipta i zakopana u zatvorsku grobnicu duboko pod zemljom. Bodež je rastavljen na dva dela kako se ritual nikad ne bi završio.
TREJLER
Posle pet hiljada godina, grupa arheologa dolazi u Mesopotamiju u istraživanje i sasvim slučajno dospeva do tajne grobnice, pronalazi sarkofag i vraća se nazad u Englesku. Tada Nika, jednog od arheologa, počinju da progone deža vi misli. Shvata da je on bio Amanetin izabranik u davno vreme, da je on ostao jedina karika za ispunjenje rituala i da se vratio u drugom obliku posle pet hiljada godina. Kockice se polako slažu, a u međuvremenu se Amanet ponovo budi. Svojom nataloženom zlobom i gnevom ruši sve pred sobom i dolazi u duel sa Nikom. Nik joj otima bodež koji je u međuvremenu ponovo sastavljen i biva stavljen u nezgodan položaj, da mora da bira. Ili će ubiti Amanet ili će ubiti sebe. Ako ubije Amanet, zlo će konačno biti uništeno, a ako ubije sebe imaće moć nad životom i smrću svih ljudi. Nik je odlučio da ubije sebe. Time je uništio Amanetina očekivanja i doveo je do nestanka, oživeo je svoju dragu prijateljicu Dženifer koju je ubila Amanet, ali je sebe pretvorio u tamu.
Verovatno da će u sebi kasnije oživeti boga Seta jer se ubio bodežom, ali o tome ostaje da se razmišlja. Filmska klapa još nije zatvorena, ovaj film zahteva nastavak!


DIGRESIJA: Iako po naslovu ovaj film liči na horor, on ipak spada u naučnu fantastiku i fantaziju zato što ima veoma složenu priču koja je u fokusu, a horor elemenata ima veoma malo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"