#THUG

Po društvenim mrežama već duže vreme kruže tagovi #THUG ili #THUGlife. Da li znate na šta se oni odnose?
Rasizam, iliti ideologija koja želi samo jednu naciju, a ostale svrstava u "drugu klasu", je jedan on najvećih socijalnih problema današnjice. Zastupljen je svuda u svetu, negde više, negde manje, a najpoznatiji slučajevi su zapamćeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Postoji mnogo slučajeva, kao na primer da su policajci ubili crnačko dete jer je iz igre u njih uperilo plastični pištolj. Odatle počinje polemika ko je upravu, da li su policajci trebali da ubiju to dete, da li bi ga ubili da je dete "belo" ili pak da li je dete trebalo tako da se igra. Upravo o takvim slučajevima govori roman "Ta mržnja koju seješ" koji je napisala Endži Tomas, a koju je na naš jezik prevela izdavačka kuća knjiga Urban Reads.

PRIČA: Šesnaestogodišnja Star, pripadnice crnačke populacije, živi sa svojom porodicom u jednom od crnačkih naselja u Sjedinjenim Američkim Državama u kome je i rođena, a ide u školu u totalno suprotnom, belačkom naselju. Roditelji su je u takvu školu upisali kako bi je bar malo izolovali od mesta u kome ilegalni poslovi vladaju i kako bi stekla vaspitanje i kulturu da bi mogla da razlikuje dobro i loše, da i ne, moral i nemoral.
PORUČITE OVDE
Radnja će se zahuktati kada Star postane svedok ubistva njenog druga Kalila koga je ubio beli policajac. Star i Kalil, ne bi li bili krivi i umešani, otišli su sa jedne žurke na kojoj je došlo do loma. Išli su kolima i policajac ih je zaustavio. Naredio je Kalilu da izađe iz kola i da ostane miran, a zatim je otišao do policijskog auta. Kada se ovaj sagnuo da pita Star da li je dobro i da li je uplašena, pošto ona zna da nisu vozili prebrzo i da nisu napravili nikakav prekršaj te joj je potpuno nejasna ova drama kao da je Kalil počinio krivično delo, policajac je pritisnuo obarač i Kalil je na licu mesta ubijen.
Star, besna na policajca, laži, nezainteresovanost policije i bele okoline na drugu stranu priče i osude bez znanja o Kalilovom životu, uprkos strahu za sebe i svoju porodicu će otići kod Ofre, žene koju je upoznala na Kalilovoj sahrani i koja vodi organizaciju "Sami za pravdu" koja zastupa prava i pravdu nad crnačkim životima, i podići će proteste koji će grad srušiti do pepela i dovesti do toga da se njen , a i glas svih crnaca konačno čuje - KALIL NIJE ŽELEO DA UČINI NIŠTA LOŠE, NIJE ŽELEO DA UBIJE, NIJE ŽELEO DA POBEGNE, NIJE ŽELEO DA UGROZI SEBE, NIJE ŽELEO DA UGROZI SVOJ ŽIVOT, NIJE ŽELEO PROBLEME, NIJE ŽELEO RAT! ŽELEO JE OBJAŠNJENJE!

DIGRESIJA: Iako je glavna tema rasizam, ovaj roman ne govori samo o tome. Za početak i zaplet radnje je Kalilovo ubistvo neophodno, ali kasnije postaje nebitno. Ne opravdava ova priča njega, već govori o ljudima i o tome kako oni ne žele da čuju istinu i drugu stranu priče jer će time biti ugrožen njihov uticaj, a samim tim i tron.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"