Nema kraja kornjačama / Džon Grin

"Nema kraja kornjačama" je drugi sajamski ulov i sedmi roman američkog pisca i kralja omladinske književnosti Džona Grina objavljen desetog oktobra ove godine, a nešto kasnije izdat i kod nas od strane izdavačke kuće knjiga Urban Reads.

PORUČI OVDE
PRIČA: Šesnaestogodišnja Ejza pati od anksioznosti, opsednuta je biološkim pojavama razmnožavanja i prenošenja raznoraznoraznih mikroorganizama koji mogu na različite načine da utiču na čoveka, ali njoj uvek pada napamet ono najgore.
U trenutku kada nestane čuveni milijarder Rasel Piket, otac Ejzinog druga iz detinjstva Dejvisa, Ejza kreće u potragu za njim s ciljem da će ga pronaći i dobiti nagradu u iznosu od sto hiljada dolara i tokom celog romana će težiti ka potiskivanju sopstvenih anksioznih misli koje je stežu kao spirala. Nakon toliko godina, ponovo će se zbližiti sa Dejvisom koji će joj uskoro pokloniti nagradu iz prijateljstva i ljubavi ali i uz dogovor da će Ejza zatvoriti temu istrage i da će sve potencijalne dokaze koje ima ostaviti po strani. Tada će Ejza početi slobodno da se ponaša u Dejvisovom prisustvu, provodiće vreme, zbližiće se s njim i neće ga posmatrati kao sina nestalog milijardera koga treba pronaći već kao prijatelja i dugogodišnju ljubav još iz detinjstva.
Kroz mnogo razgovora i susreta sa Dejvisom, pre i nakog saobraćajne nesreće koju je doživela, Ejza će shvatiti da njeni problemi i nisu problemi kada se nalazi u porodici koja je voli i živi za nju, kada ima iskrene prijatelje i ljubav koju je toliko dugo želela. Shvatiće da sve prolazi i da svoj život treba da proživi najbolje što može, a volju za to će joj upravo dati potresna priča Dejvisa Piketa - otac koji je bio u mogućnosti da ti pruži sve, od pažnje i ljubavi do kvalitetnog školovanja i situiranosti, a ostavio te je bez igde ičega.

TVRDI POVEZ - PORUČI OVDE
Priča ovog romana najviše je bazirana na biografsku i još fikcijski karikiranu ispovest autora kroz glavnog junaka o problemima s mentalnim zdravljem u svojim adolescentskim godinama u znak podrške svim mladim ljudima koji se susreću s prvim krizama u odrastanju i sazrevanju. Ovo je roman koji se itekako razlikuje od prethodnih Grinovih romana, upravo zbog toga što u prvi plan postavlja sebe kao skrivenog naratora što se i može zaključiti iz poslednjih rečenica zahvalnice. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"