W Čudesna žena: Vesnica rata - Li Bardugo W

Čudesna žena, zvezda stripova i aktuelna filmska legenda DC kompanije, postala je glavni junak spektakularnog romana američke književnice Li Bardugo. Pred vama je recenzija ovog romana.

Naslov: Čudesna žena: Vesnica rata
Autorka: Li Bardugo
Broj strana: 364 + poster 
Izdavač: Urban Reads
Priča: Dijana od Temiskire je princeza Amazonki, žena rođenih u ratu koje žive u drugoj dimenziji u kojoj je vreme stalo.
Kada spase Aliju iz brodoloma, za koju se ispostavlja da je vesnica rata odnosno naslednica Helene Trojanske, kako ne bi ugrozila svoju domovinu Dijana će otići sa Alijom u svet smrtnika.
Iako misli da je obična devojka, Alija prosto zrači svojom lozom i izaziva nemire gde god se pojavi koji postepeno mogu prerasti u rat ukoliko se ne prekine loza vesnica rata obredom na mestu gde počiva Helena Trojanska ili Alijinim ubistvom. Dijanina i Alija odlaze u Grčku da obave obred koji će Aliju i svet osloboditi prokletstva, ali tada će shvatiti da iza pozotivnosti stoje negativnosti koje su iza maski zla želele da im se uvuku u srž i iskoriste ih za svoje zle namere. Da bi došle do pobede, Alija i Dijana će morati da pruže i više od sebe čime će se dokazati da je pravda daleka, ali ipak dostižna.

Li Bardugo, još autorka duologije "Šest vrana" i trilogije "Griša", je napisala sjajan roman, pun zapleta, akcije, mitologije i fantastičnih efekata.
Lik Čudesne žene, Dijane od Temiskire, je fenomenalno izgrađen i duhovno i fizički što će ranije obožavaoce sigurno ostaviti bez daha, a početnicama će sigurno postati omiljeni super heroj. Kontrast između Dijane koja predstavlja antičku generaciju i novih likova upravo pruža idealnu kompoziciju dela.
Iako bazirana na istoriju i mitologiju, Li je napisala sjajnu priču, od uvoda do raspleta, mešanjem ova dva elementa sa temama i problemima današnjice. Definitivno se razlikuje od starijih priča o Čudesnoj ženi, ali je itekako bolja. Originalnost je primećena, a to govore visoka mesta ovog romana na listama Njujork tajmsa u segmentu omladinske književnosti.
Ove godine je snimljen istoemeni film čija je tematika izuzetno srodna sa ovom knjigom, ali kompozicija itekako drugačija. Opis ovog filma možete pročitati OVDE!
Čudesna žena je samo jedno izdanje DC kompanije, a sledeće godine će i Betmen, Žena mačka i Supermen postati glavni akteri svojih zasebnih književnih dela - očekujte ih i kod nas sa preostala tri postera za kompletu sliku super heroja! Knjigu možete pronaći u obližnjim knjižarama ili je poručiti u mekom ili tvrdom povezu na sajtu izdavačke kuće Urban Reads - www.urbanreads.rs .

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"