Kapija - Tamara Kučan

Sedmim, potpuno drugačijim romanom Tamare Kučan završavam TK kolekciju i ciklus recenzija. Pred vama je (trenutno) poslednja recenzija posvećena Tamarinom stvaralštvu, a u oktobru nas očekuje Tamarin NOVI ROMAN "BIVIRGATA", jedanaesti po redu koji će se priključiti ovoj kolekciji.
  • Naslov: Kapija
  • Autorka: Tamara Kučan
  • Broj strana: 368
  • Godina izdanja: 2014.
  • Izdavač: Urban Art
Sadržaj: Amitu i Jorgosa, dve suprotne porodice, dve tajne, dve kulture, dve relegije, dve tradicije potpuno različite spojiće splet okolnosti koji će oboma pomoći da prepoznaju istinsku ljubav koja je jača od svega, suoče se sa svojim strahovima, podsvešću, izleče rane koje godinama krvare, ostvare svoje snove koji ne robuju predrasudama, rasizmom i zabranjenim voćem, snove veće od života za koje se postavljaju pitanja da li su uopšte realni ili zarobljeni u društvenim normama, nevidljivom granicom između sna i jave, mogućeg i nemogućeg, prihvatljivog i društveno zabranjenog.

"Kapija" je poseban Tamarin roman koji se potpuno razlikuje od ostalih. Sam po sebi je jedinka bez nastavaka što je veoma zanimljivo obzirom da su svi Tamarini romani nastavci, prvi ili poslednji delovi. Takođe, njegova posebnost se ogleda u tome što se on komotno može prepričati, a da se pritom ništa ne spojluje zato što je to priča koja leži duboko u nama samo u nekom drugom obliku i njen razvoj nam je u suštini poznat ili očekivan, a sama ljubavna priča između Amite i Jorgosa sa svim zapletima su samo korice, samo ono prepričano ovog izuzetnog filozofskog romana. Nije tajna da je i napisan u Grčkoj i da su autorku inspirisali svi veliki filozofi grčke tradicije. Zbog toga "Kapija" na prvi pogled liči na ljubavni, ali njen žanr zapravo zalazi duboku u filozofiju i psihologiju što je mnogo, mnogo više od korica i ljubavne priče. Od mene imate sve preporuke, a probajte da je ostavite za sam kraj i videćete koliko je posebna! I da, "Kapija" ima ubedljivo najbolje citate, svaka treća rečenica je citat, početak je citat, tako da je to samo još jedan njen atribut!

PORUČITE OVDE!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"