U tihoj vodi - Pola Hokins

Pola Hokins, autorka poznatog trilera "Devojka iz voza" po kome je snimljen istoimeni film, prošle godine je objavila još jednu, dugo očekivanu knjigu koja je po ocenama kritičara proglašena najboljim trilerom godine. Uživajte u recenziji!

Čuvajte se mirne vode.
Nikad se ne zna šta se krije u njoj.

  • Naslov: U tihoj vodi
  • Autorka: Pola Hokins
  • Broj strana: 288
  • Godinja izdanja: 2017.
  • Izdavač: Vulkan

Sadržaj: Kada sazna da je njena rođena sestra pronađena na dnu reke, Džulija Abot se vraća u svoj zavičaj kako bi razrešila slučaj Nel Abot.
Nel je oduvek bila inspirisana rekom u obliku zmije koja protiče kroz mali Bekford i Jezerom utopljenika o kojima kruže mnoge legende i mitovi o utopljenim ženama, vešticama kakvim su se žene koje poznaju lekove smatrale u srednjem veku, preljubnice, loše majke, grešnice...
Iako se nikada nisu slagale i vrlo malo znale jedna o drugoj, Džulijet sigurno zna da njena sestra nije izvršila samoubistvo već da se istina krije duboko pod vodom, u Džulijetinim sećanjima, traumama, drugim nerazjašnjenim slučajevima Bekforda i sličnim sudbinama žena čije su misteriozne smrti zapisane na stranicama Neline započete i nikada završene knjige.

PORUČITE OVDE

Sasvim zasluženo prizanje za najbolji triler godine jer ovo je roman zasnovan na neznaju same autorke (kako autorka sama kaže da ne zna gde je izvor ove reke) i neizvesnoti na svakoj stranici, pun preokreta i na kraju bez uhvaćenih konkretnosti poput talasa.
Roman grade mnogo likova i međusobnih situacija koje ne zna onaj drugi i koje kao takve dovode do stalnih obrta, skretanja s pravog puta, otkrivanja nečeg novog, skrivanja traga i neizvesnosti do bukvalno poslednje rečenice romana koja je sama po sebi šokantna i stvara veliku konfuziju gde se zapravo sumnja u pročitano, listaju stranice unazad i ne veruje da je istina bila na dohvat ruke, ali dobro skrivena karakterima deset junaka koji se nasumično smenjuju s poglavlja na poglavlje.
Veoma je bitno da što pre shvatite ko je ko od likova i na kakvom položaju, jer je to od presudnog značaja koliko ćete shvatiti njihovu međusubnu i na prvi pogled nemoguću povezanost i pojedinačne sudbine (kosture romana) koje tek kada se prepletu nastaje potpuna misterija i triler efekat dolazi do izražaja.
Ispod ću vam ostaviti NE detaljnu i NE spojlovanu šemu likova, već samo u nekoliko celina na osnovu kojih ćete brže shvati ko gde pripada obzirom da se cela priča vrti oko tri isprepletene porodice i tri nerešena slučaja (što nije spojler i što se saznaje u prvih nekoliko poglavlja). Šemu detaljno popunite sami sa strelicama od lika do lika koje su situacije u romanu i tada ćete zapravo videti koliko je sve haotično, gradacijski poređano do kraja i za svaku preporuku!

Kompozicija romana

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"