Grabljivica / Simonida Milojković

Pred vama je nova književna recenzija, knjige koja je uzdrmala javnost; priča duga decenijama, objavljena u više zemalja, prodata u preko dvesta hiljada primeraka, jedan od najvećih srpskih bestselera u proteklih dvadeset godina!
  • Naslov: Grabljivica (tri dela pod jednim zajedničkim naslovom)
  • Autorka: Simonida Milojković
  • Broj strana: 314 (Grabljivica 1 - 128, Grabljivica 2 - 160, Grabljivica 3 - 23)
  • Godina izdanja: 2012. finalno izdanje (Grabljivica 1 - 2007, Grabljivica 2 - 2009, Grabljivica 3 - 2012.)
  • Izdavač: Laguna
Priča:
PORUČITE OVDE
Grabljivica 1: Violeta je devojka sa sela okovana tradicionalnim moralom, naterana da živi životom bez slobode i prava na izbor.
Kada upiše Gimnaziju i preseli se u Užice, kako sama kaže rešena je da zgrabi život i ostvari sve svoje snove. Putevi su razni, a Violeta će odabrati onaj koji će je koštati bezbrižne mladosti, morala i perspektive. Postaće sponzoruša, a kasnije i prostitutka. Željna elite preseliće se u Beograd gde će služiti kao najpoželjnija konkubina najvećim beogradskim dosijeima zbog čega će i sama pretrpeni mnogo i "zaglaviti" iza rešetaka.
Grabljivica 2: Po izlasku iz zatvora bez dinara u džepu i prijatelja da joj priteknu u pomoć, Violeta će se zaposliti u javnoj kući gde će se susresti sa još težim situacijama.
Kada upozna Eda, jednog od najvećih beogradskih makroa, otvoriće joj se vrata Evrope, preseliće se u Frankfurt i zaposliti u javnoj kući gde će se susresti i sa najmračnijim fantazijama, ali kako sama kaže sve je legalno, ona je grabljivica i spremna je da ide do kraja kako bi obezbedila sebi budućnost kakvu želi.
Neznajući izopačenost, nemoral i kriminal prostitucije biva prevarena i spremna je na sve da se oslobodi čoveka čija je, tek na kraju shvativši, marioneta svih godina bila.
Grabljivica 3: Prošlo je deset godina, deset godina od kada je Violeta stavila tačku na svoju burnu prošlost, deset godina od kada je prebolela muškarca sa kojim je mislila da će se skrasiti i početi novi život, i sada je pred najvećim izazovom.
Kada joj dijagnostikuju rak materice, Violeta će uz podršku lekara uspeti da i iz ove bitke izađe kao pobednik. Nakon svega, ostaje da živi životom kakav joj nikada do tada nije predstavljao zadovoljstvo, bez lepe mladosti, emocionalno rastrojena i bez mogućnosti da se ostvari kao majka, ali kako sama kaže sa kanžama koje mogu uništiti svakoga, pa i rak jer je i on muškog roda.

Roman(ima) "Grabljivica" je Simonida Milojković zakoračila u svet književnosti i te davne 2007. godine postala član Udruženja književnika Srbije.
"Grabljivica" je istinita, aktuelna i poučna priča koja govori o poremećenom sistemu vrednosti, izopačenosti društva, razlikama i pogrešnim putevima koji su samo na prvi pogled put do sreće. Kraj je nažalost očekivan, ali opet drugačiji. To što se Violeta vratila na početak govori zapravo o tome da je ona zarobljena u lavirintu, bez pravog načina da iz njega izađe i uredi svoj život onako kako želi. Priča obiluje likovima i različitim ljudskim profilima koji su danas nažalost elita i u žiži interesovanja. Knjiga je brza i puna vulgarnosti, ali sve zarad dočaravanja najmračnijih fantazija i prljavštine posla koji je Violeta  izabrala. Po kritičarima erotski roman, ali pre svega poučno životno štivo.
Britanska izdavačka kuća Pegasus, jedna od pet najvećih na svetu, proglasila je "Grabljivicu" vrhunskim delom savremene svetske književnosti i objavljuje ga za celo englesko govorno područje kao "The Lady Predator".

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"