Ljubav u doba kokaina / Simonida Milojković

Nakon duže pauze posvećene obavezama i planiranju, pred vama je novi post i to recenzija jednog književnog dela koje je postalo kult svoje generacije.

PORUČITE OVDE
  • Naslov: Ljubav u doba kokaina
  • Autorka: Simonida Milojković
  • Broj strana: 136
  • Godina izdanja: 2014.
  • Izdavač: Laguna

Priča: Marko je momak iz bogataške porodice, plitke pameti, dubokog džepa, velikog samopouzdanja i zavisnik od droge. Nina je fina i prosečna devojka koja se ni po čemu ne izdvaja od ostalih devojaka svoje generacije, osim po tome što je ona jedina koju Marko nije izgustirao, na njegovu sreću, na njenu nesreću.
Njena želja da najpoželjniji mladić bude njen je ostvarena, a kada joj otvori vrata narkomanije kraj počinje. Kako zavisnost bude rasla, a doza gubila na značaju, Nina će se polako i neosetno približiti samom dnu, a kada se Marko predozira i ostavi je samu da se bori sa porokom, Nina će konačno shvatiti šta je uradila, kojim putem je krenula i da povratka nema. Kada zavisnost osvoji svaki njen atom, Nina u potpunost gubi razum, čini sve kako bi se dočepala trunke supstance koja joj je "jedini spas" i konačno se susreće sa Markom negde na belom.

Autorka je objavivši ovu knjigu napravila prasak u svetu savremene srpske književnosti. Progovorivši na kratak, jasan i direktan način o temi o kojoj se malo zna i zbog koje mnogo ljudi različitih generacija upada u kanže narkomanije je odličan potez koji je njoj i samoj knjizi doneo veliku popularnost, toliku da se postavi pozorišna predstava i snimi pesma pod istim nazivom. Iako tanušna knjiga i na prvi pogled "jeftina", autorka je stvorila fenomenalno štivo, udžbenik i upozorenje za sve one koji misle da je droga dobra stvar. Kroz prizmu dva glavna i nekoliko sporednih junaka, koji predstavljaju uzorke našeg društva, ispratila je čitavu psihologiju svesno nesvesnih zavisnika od droge i pred čitaoce donela stravične slike suženja uma i neizbežnih kriza kroz koje narkomani prolaze do samog kraja. Odmah na početku romana se saznaje kraj; NE IGRAJ SE S DROGOM JER DROGA JE UVEK POBEDNIK!!! Iako se svrstava u ljubavne romane zbog unikatne ljubavne priče, ovo je prvenstveno dramatični psihološki roman, a što je naracija u prvom licu, što nije pretvoren u dijalog i navodnike i što je zasnovan po istinitoj priči, po ispovesti jedne beogradske studentkinje, to samo potvrđuje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"