Drčne uzvraćaju udarac!

Još jedan novi YA roman, još jedna nova autorka omladisnke književnosti i još jedna recenzija, uživajte! Pre nego što počnem, želeo bih još jednom javno da se zahvalim Jasmini Marković Karović na poklonu jer je ova knjiga bila jedna od najdražih rođendanskih iznenađenja!
  • Naslov: Drčna
  • Autorka: Dženifer Matu
  • Broj strana: 288
  • Godina izdanja: 2018.
  • Izdavač: Urban Reads
Sadržaj: Vivijen Karter živi u malom teksaškom gradu, ali taj grad ne samo da je teritorijalno mali već je i previše učmal. To je grad u kome se ništa ne dešava, u kome kultura propada, vladaju rasistički stavovi, ljudi žive sasvim dosadnim životom, a jedina razonoda jeste američki fudbal čiju ekipu čine momci gimnazije Ist Rokport koju i Vivijen pohađa.
Ali Vivijen je svega dosta, dosta joj je zatucanih stavova, seksističkih mišljenja i neslanih šala njenih vršnjaka čija se uticajnost upravo ogleda u američkom fudbalu, jedinom događaju za koji njen grad preza, jedine ljude za koji njen grad preza.
Kada sazna detalje majčine prošlosti koja je upravo zbog tih razloga otišla iz svog rodnog grada sa željom za nečim boljim, Vivijen sakuplja hrabrost i anonimno i krišom ostavlja po školi svoje propagandne plakate Drčne kojima poziva sve devojke svoje škole da se osile, uzvrate udarac, promene shvatanja koja se godinama nisu menjala, obuzdaju bahatost za koju niko ne mari i izjednače svoja prava sa ostalim vršnjacima.
Tada shvata da njen mali hir uzima maha i ne sluti o revoluciji koju će doneti, šta će sve otkriti, koliko će zavoleti sebe, ljudima koje će upoznati, prijateljstvima koje će sklopiti koja izlaze iz okvira rasa, klasa i rangova u društvu.


PORUČITE OVDE
Naizgled jedan veoma nevin i jednostavan roman o kom se iz sinopisa može dosta zaključiti, međutim  tinejdžerska feministička priča koja se u njemu odvija obuhvata mnogo više od samog feminizma kao društvenog pokreta u čemu se ogleda njegova prenaglašenost i goruća energija ove autorke. Pitanja rasističkih razlika, prijateljskih i roditeljskih odnosa, nepravde, borbe sa autoritetima i feminizma kao ideologije su samo neka na koja ovaj roman odgovara i na poprilično jednostavan, razumljiv i poučan način mladima ukazuje na probleme koji nastaju podsticanjem razlika u negativnom kontekstu kao i na snagu zajednice, u ovom slučaju ženske, ali zajednice kao pojma složnosti, tolerancije i udruženih snaga koje su kao takve jače od svega.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"