#ČitalačkeNavike

Dosta poznatih BookTube-ra je u obliku svojih video klipova na YouTube-u objavila takozvani TAG vezan za čitalačke navike u kojima su odgovarali na česta pitanja kada je u pitanju diskusija o knjigama i uopšte čitanju. I ja sam rešio da se oprobam u ovom zanimljivom izazavu i uopšte ovakvom tipu postova, pa uživajte u mom korpusu čitalačkih pitanja!

                                                     
1. Na koji način biraš knjigu koju ćeš da čitaš?
Uglavnom kupujem knjige i to od nekoliko izdavača. To je nekako moj teren, dugo naručujem od tih izdavača, u većini slučajeva mi se njihove knjige svide i nekako znam šta da očekujem od njih, što žanrovski, što stilski. Kada je u pitanju izbor sa police nepročitanih knjiga, vršim malo nadmetanje i uglavnom izaberem knjigu koja tada odogovara mojim obavezama ili koju sam dugo planirao za taj vremenski period. Kada treba da izađe film po nekoj knjizi koju imam, obavezno je pročitam što pre! Ako se pitate od kojih izdavača kupujem knjige, mislim da je to odavno jasno - Urban Reads i Urban Art! Imam i nekoliko Evro Book-ovih, Laguninih i Vulkanovih izdanja, ali URBAN izdavači su mi omiljeni!

2. Koji žanr najviše voliš?
Realne životne priče za mlade (Young Adult) kao i priče obavijene velom tajni su od skora moj omiljeni žanr, ali sam često gladan dobre distopije i epske fantastike!

3. Koji su ti omiljeni pisci?
Ima dosta pisaca koje obožavam, ali mnoge od njih ne mogu porediti iz razloga što pišu žanrovski različito, ali mogu da odvojim neke. Iz žanra realnih priča za mlade su Džon Grin, Nikola Jun, Dženifer Niven i naravno naša neprikosnovena autorka Tamara Kučan, dok po meni najbolju distopiju pomešanu sa fantastikom stvaraju Veronika Rot, Džejms Dašner, Dž. K. Rouling i ubedljivo najbolja Suzan Kolins.

4. Tvrd ili mek povez?
Imam nekoliko knjiga u tvrdom povezu i te knjige su mi izuzetno drage, ali nekako mi više odgovara mek povez zato što mnogo lakše baratam s knjigom, knjige u mekom povezu imaju lepši dizajn na koricama, jeftinije su i manjeg formata i samim tim mi lakše stanu u ranac ili torbicu.

5. Lomiš li knjigu ili je čuvaš?
Nikako ne lomim knjigu i ne savijam je do besvesti i trudim se da nakon čitanja ostane i dalje nova i čitava. Imam par nesrećnih slučajeva gde su se neke knjige pohabale i izgužvale, ali ne mojom krivicom - istovar, utovar, pretovar.

6. Čitaš li više knjiga od jednom ili samo jednu?
Nikada nisam čitao više knjiga u isto vreme. Iako sam par puta i pomislio na to, nikada se nisam usudio iz razloga što mislim da ne bih mogao da ispratim dve ili više priča od jednom, pogubio bih se i na kraju ništa ne bih skontao. Jedna knjiga i par dana je za mene najbolje!

7. Preskačeš li strane dok čitaš?
Nikako ne preskačem strane, ali volim samo malkice da gvirnem pred kraj iako znam da ništa neću shvatiti iz par rečenica ali to je jače od mene.

8. Čitaš li na glas ili u sebi?
U 95% slučajeva čitam u sebi, a na glas čitam samo nekoliko rečenica kako bih povratio koncetraciju ili kada učim.

9. Da li čitaš do određenog broja strana ili samo do kraja poglavlja?
Strane mi nisu toliko bitne, ali poglavlja itekako jesu. Kada čitam prosto moram da završim poglavlje i ne mogu tek tako da stanem. Zato unapred izbrojim koliko strana ima neko poglavlje i na osnovu toga procenim imam li u tom trenutku dovoljno vremena da ga završim, a u suptronom i ne počinjem.

10. Kada čitaš?
Čitam i preko dana, ali noć mi je kao stvorena za to. Tada je najveća tišina i najbolja atmosfera za opustiti se uz dobru knjigu nakon napornog dana.

11. Gde čitaš?
Znam da mnogi pored kuće čitaju u prevozu, kafiću, parku i na drugim mestima, ali ja ne mogu. Jedino kada sam kod kuće mogu apsolutno da se posvetim knjizi bez da mi išta odvlači pažnju što nije slučaj sa prelepim ambijentom nekog kafića ili zanimljivosti koje se mogu čuti u gradskom prevozu.

12. Omiljeno mesto za čitanje?
Krevet!

13. Bookmarker, običan papir ili uši na stranicama?
Uši NIKAKO, običan papir samo u slučaju nužde, ali bookmarker svakako! To govori činjenica da imam čitavu kolekciju bookmarkera.

14. Pišeš li po knjigama?
Za mene pisati po knjizi znači uništiti knjigu tako da ne. Čak ne volim ni pisane posvete samo ako nisu od autora te knjige. Ako je na primer knjiga rođendanski poklon, više sam za parče papira sa posvetom ubačeno u knjigu nego direktno pisanje po stranicama.

15. Slušaš li muziku i da li možeš da čitaš pored uključenog televizora? 
Ne i Ne. Meni je potrebna apsolutna tišina kako bih mogao da se skoncetrišem na knjigu, a u protivnom ću pročitati stranicu i apsolutno ništa neću ukapirati i moraću da se vratim nazad.

16. Da li jedeš ili piješ dok čitaš?
Nekoliko puta sam probao da pijem čaj dok čitam ili da grickam nešto sitno, ali uglavnom bi se to završilo tako što bih ostavio knjigu, završio sa pićem ili obrokom i nastavio sa čitanjem. Uvek padnem u iskušenje i nikako ne mogu da cevčim, a i nekako mi sve to odvlači pažnju.

17. Ako su u pitanju filmovane knjige, da li prvo pročitaš knjigu pa odgledaš film ili obrunuto?
Knjiga pa film i to je najbolje. Par puta sam prvo gledao film, pa posle nikako nisam mogao da se nateram da pročitam knjigu, a uostalom najbolje je sam zamisliti sve i to posle samo uporediti sa filmom i opet u njemu uživati zato što se on sigurno razlikuje od knjige. Iako je to ista ili slična priča kao po knjizi, i film je nekako poseban i zaseban i emituje tu neku bioskopsku energiju kao što i knjiga ima neki svoj unikatan začin.

18. Knjiga koja te je najviše razočarala, a da si od nje mnogo očekivao?
"Trinaest meseci" od Dejvida Mičela je roman za koji sam po sinopisu pomislio da će mi postati jedan od omiljenih, međutim mene je ta knjiga do srži razočarala. Ne volim baš ovako grubo da kažem, ali da smorio sam se čitajući i nisam je čak pročitao ni do pola. Znam da knjizi treba dati šansu, ali znao sam da je ovo totalni promašaj zato što je ovo knjiga takvog žanra i stila da joj se vrlo brzo može presuditi.

19. Omiljena knjiga?
Iako je pitanje u jednini, ja ne mogu izabrati samo jednu jedinu knjigu tako da ću napraviti mali presedan. Omiljena knjiga od stranog autora mi je "Krive su zvezde" od Džona Grina, od domaćeg autora "Indigo" Tamare Kučan, a omiljeni serijal mi je "Igre gladi" od Suzan Kolins.

20. Šta si poslednje pročitao, šta trenutno čitaš i šta planiraš da pročitaš u skorije vreme?
Poslednju knjigu koju sam pročitao je filmovana "Petlja" od Džin Rajan, a trenutno čitam prvi deo novog serijala Veronike Rot "Recke smrti". U skorije vreme planiram da se bacim na "Astrofiziku" od Nila de Grasa Tajsona, "Ratskršće" od Mari Lu ili "Sajmona protiv zavere homo sapiensa".

21. Koliko trenutno imaš knjiga?
Moja polica trenutno broji 87 naslova.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"