Surf na crvenom talasu / Aleksandar Đuričić Eš

Kada se pomešaju i na jedan papir stave "Kad su cvetale tikve" od Dragoslava Mihailovića, "Tri metra iznad neba", kultni film i roman od Federika Moće, i "Kocke" od Tamare Kučan, jedne od najčitanijih i najuticajnijih pisaca u današnjoj Srbiji, nastane savršenstvo pod nazivom "Surf na crvenom talasu" čiju recenziju upravo ovde možete pročitati.

Dizajn naslovnice: Tijana Bajić
  • Naslov: Surf na crvenom talasu
  • Autor: Aleksandar Đuričić Eš
  • Broj strana: 320
  • Izdavač: Urban Art
  • Godina izdanja: 2007 (prvo izdanje), 2017 (drugo, dopunjeno izdanje - Urban Art)

Priča: Marija je devojka iz unutrašnjosti čiji je san da postane velika, poznata, uspešna, bogata i da po najvećim metropolama hoda na visokim potpeticama noseći najskuplja krzna i najvrednije kamenje oko svog vrata. Obzirom na skromno vreme u kome živi, u kome haraju inflacije, nemiri i revolucije, shvatiće da je jedini način da ostvari svoje snove da se preseli u provinciju. Kada se '97. upiše u srednju školu u Beogradu i tamo otpočne nov život neće ni posumnjati da će joj on otvoriti vrata pakla.
Kako to obično biva, ljudi iz unutrašnjosti su željni života koje velegrad pruža i često zaborave svoje primarne prioritete, ciljeve i u osnovi razloge zbog kojih su tu došli. Tako je i Marija počela da zapostavlja školovanje, dane i noći posvetila provodima i sasvim nesvesno upala u kanže Beograda noću, kabrioleta, kavijara, luksuznih vila i skupih brendova.
Na svom "trnovitom putu do zvezda" je upoznala pregšt želja, (ne)prijatelja, momaka, ljudskih profila i problema koje život donosi u vreme s kraja devedesetih i početkom dve hiljaditih godina.
I šta je na kraju time postigla? Apsolutno ništa što je vredno devet godina! Potrošila je najlepše godine svog života u patnji, a da toga nije ni bila svesna i ništa lepo, vredno i korisno nije ostavila za sobom. Kada pogleda u svoju prošlost, vidi samo bes, suze, strah, brzinu, iživljavanje, pogrešne vrednosti...

"Surf na crvenom talasu", prvi roman Aleksandra Đuričića Eša (takođe autor romana "Rekvijem za Adama" iz 2015. godine), je izvanredan roman o prijateljstvu, ljubavi, odrastanju, moralu i nemoralu, pravim i pogrešnim vrednostima, najpre za mlade, ali definitivno za sve generacije, koji ostavlja bez daha svojom nepredvidivošću i surovom realnošću autora koja dovodi do onog najgoreg.
Roman prati živote i razmišljanja mladih u vreme političkih nemira s kraja devedesetih i početkom dve hiljaditih godina i načine na koji oni utiču na njihove ličnosti. Iz uzorka od desetak mladih ljudi, koji prolaze kroz različite faze odrastanja, mogu se jasno videti problemi sa kojima se suočavaju mladi, njihove neostvarene želje i pogrešni načini na koje misle da će ostvariti svoje snove. Ovo je roman za svakog tinejdžera na vrhuncu svoje adolescentske krize, onakvog kao što je Marija ili pak kao nekog ko se i ne spominje u romanu jer nije popularan u društvu, i definitivno roman za svakog roditelja! Svaki roditelj bi trebao bar malo da zna o problemima koji ganjaju njegovo dete, tome šta ono radi kada se ugase svetla, kada se zamišljaju želje i kada mu se dopusti da bude brži od sebe i manji od života. Upravo je to srž romana, priča o izgubljenoj generaciji, o deci koja su propala jer im nije posvećeno dovoljno pažnje ili pak obrnuto, o onoj koja razmažena nisu uspela da se snađu, o mladima kojima su dim, mrak, alkohol, separe, najlepše devojke i momci na tronu života, o devojkama kojima je luksuz smisao života i koje kako bi se dočepale njega ne biraju puteve i spremne su na najgore, o momcima koji da bi postali popularni biraju brz život i ne sluteći da će on kratko trajati. Mladost je mladost i u njoj treba proživeti što više, ali nikada se ne sme zaboraviti budućnost. To je glavna poruka ovog romana.

Zapratite autora na društvenim mrežama - Facebook: Ash Đuričić i Instagram: @ash.rs!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"