Petlja | Knjiga VS. Film

Najbolji osećaj je pročitati filmovanu knjigu, odnosno nakon nje odgledati film, uporediti materijale, izvući sličnosti i razlike i doneti odluku šta ti se više dopalo.
Tako sam ja nedavno pročitao "Petlju" i odmah nakon toga odgledao ekranizovanu verziju. Zaključak je da se knjiga i film u potpunosti razlikuju. Iako je ista tema, priča je drugačija u svakoj verziji i svaka je posebna i teško je odlučiti se za bolju. 

PORUČI OVDE
KNJIGA: Pisana "Petlja" prati mladu Vi, devojku koja radi u pozorištu, koja je uvek iza scene i koja želi da bude popularna i uspešna kao njena drugarica Sidni, zvezda i najbolja glumica pozorišta. Vi neće birati put da ostvari svoje želje i uprkos raciu će se prijaviti za Petlju, onlajn igricu sa izazovima u kojoj se sve snima i istog trena objavljuje na internet.
Kada joj Petlja dodeli partnera Ijana, mladog momka koji je željan nagrada koje Petlja dodeljuje za svaki ostvareni izazov, igra će sasvim očekivano i planski zahuktati. Vi i Ijan su osovojili srca publike i plasirali se u finale Petlje gde ako odrade sve izazove dobijaju kao nagradu sve ono o čemu su sanjaju, putovanja, školovanje, novac.
Ali finalni izazovi ne podrazumevaju krajnje banalne stvari kao prethodni već njihove živote i živote njihovih najmilijih dovode u pitanje po ceni onoga što sebi nikako ne bi mogli da priušte. Postavlja se pitanje da li je život važniji od svega.
Autorka: Džin Rajan
Broj strana: 248
Izdavač: Urban Reads
Godina izdanja: 2016.

TREJLER
FILM: Ekranizovana "Petlja" nam donosi naizgled istu, ali u potpunosti drugačiju priču sa totalno drugačijim zapletom. Glavna junakinja Vi će pasti pod uticaj svoje najbolje drugarice Sidni da se prijavi za Petlju uz reči da je previše povučena i da treba da uradi nešto atraktivno. Prvi izazov će je spojiti sa Ijanom sa kojim će obavljati izazove jedan po jedan.
Sidni je uvređena i ne može da se pomiri sa tim da joj rejting opada i da Vi postaje glavna zvezda Petlje, izopačene igre u kojoj su mnogi stradali. Dve zavađene prijateljice će spojiti životna opasnost u koju su obe u jednom trenutku upale, a Ijan i Vi će biti primorani da odrade poslednje izazove ako žele da se iščupaju iz Petljinih kandži.
Jesi li posmatrač ili igrač? Odgovor je samo jedan, uvek igrač!
Godina izdanja: 2016.

U principu, ista priča ispričana i predstavljena na dva različita načina. Apsolutno nema nikakvih spojlera u knjizi o filmu i obrnuto tako da je redosled čitanja i gledanja neobavezan. U svakom slučaju će vam se dopasti obe verzije, a kako izabrati bolju?
Iako mi je knjiga izuzetna i sa užitkom sam je pročitao, ja ću se ovaj put opredeliti za film samo iz razloga što je priča koja je prikazana na filmu više neočekivanija i dramatičnija u odnosu na knjigu. Knjiga na samom početku odredi dobre i loše strane, dok je na filmu to prikazano upakovano, pa naizgled i nije nešto primamljivo, ali već od polovine bura počinje!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"