Knjige vredne ekranizacije

Kada je reč o sedmoj umetnosti, sve više filmova i serija se snima na osnovu knjige. Poslednjih godina je to već postao trend da se po objavljivanju knjige bace na posao i filmske industrije, pa čak i pozorište. U ovom postu predstaviću vam nekoliko naslova za koje smatram da bi bili odlična traka!


1. Grabljivica - Simonida Milojković (recenzija)
Kako je napisan kao trilogija sa dosta likova i događaja, ovaj roman bi bio odlična serija sa dosta neizvesnosti, a kada bi producenti dodali i još nešto zaista bi to bio "Seks i grad"  na srpski, na balkanski način. Obzirom da je "Grabljivica" sjajno prošla na tržištu i da je izdata i u zemljama engleskog govornog područja, uz dobru ekipu bi to bio odličan (isplatljiv) projekat. I što je najbolje, serija bi komotno mogla da se odigra u jednoj sezoni i da to bude kraj, a ne da se snimanja oduže i da se zbog toga izgubi kvalitet koji je Simonida Milojković stvorila.

Izdavač: Laguna

2. Surf na crvenom talasu - Aleksandar Đuričić Eš (recenzija)
Našoj zemlji su potrebni omladinski filmovi, ali ne oni na holivudski način, već filmovi edukativnog i krajnje zabavnog karaktera sa smislom i poukama koje gledaoci mogu da izvuku iz njih. Upravo takav film može da se snimi po motivima iz ovog romana. Obzirom da je autor ovu knjigu napisao sa svega sedamnaest godina, kada je i sam prolazio putevima kroz koje su prošli njegovi junaci, to govori o njegovoj zrelosti i kvalitetu onoga što je doneo u svet pisane reči.

Izdavač: Urban Art

3. Profajler - Tamara Kučan (recenzija)
Kada je reč o ovoj autorki, bukvalno sve njene knjige se mogu pretočiti u film ili seriju, ali ova knjiga je najpogodnija za to iz razloga što se bavi savremenom problematikom tehnologija i više od toga i zato što je ona samo prvi deo sajber trilogije. Kada se sagleda kao zasebna knjiga, mogao bi da se snimi odličan kriminalistički film što bi bilo pravo osveženje jer je ovakvih domaćih filmova sve manje. Međutim, kada za par godina trilogija bude potpuna, tada će se dobiti ogroman materijal za seriju u minimum tri sezone. Bio bi to pravi spektakl u rangu sa "Ubicama mog oca" i svetskim kriminalističkim serijama.

Izdavač: Urban Art

4. Kada se ponovo sretnemo - Ranka Tanasić Barlov (recenzija)
Iako je to roman koji prati svirepi kriminal, bio bi to sjajan porodični film, životno štivo koje izaziva najdublje emocije nalik starim srpskim filmovima "Nebeska udica" ili "Jesen stiže Dunjo moja". Mada, najveći problem bi bio cenzurisanje jer priča prati događaje koji još uvek nisu prošlost u području kriminala.

Izdavač: Urban Art

5. U potrazi za Aljaskom - Džon Grin (recenzija)
Bilo je reči da će se snimiti film, međutim to nije realizovano. Šteta, jer je to prva knjiga Džona Grina, svetski popularna biografija iz njegovih srednjoškolskih dana, mada nikada nije kasno za kvalitet, tako da kada bi se ova ideja još jednom razmotrila to bi bio pravi pogodak kao za još neke Grinove ekranizovane knjige.

Izdavač: Urban Reads

6. Trilogija "Legenda" - Mari Lu (opis)
Tri filma za ovu trilogiju ("Legenda", "Uzdanica" i "Šampion") bi bili pravi kult nalik "Igrama gladi", "Divergentnima", "Lavirintu" i drugim trilogijama. Iako u istom košu kao prethodno navedene, ova trilogija se izdvaja po novoj i originalnoj priči koja je svojstvena Mari Lu, a začin kriminalistikom bi stvorio filmski serijal za sve generacije.

Izdavač: Urban Reads

7. Trilogija "Illuminae" - Ejmi Kaufman i Džej Kristof (opis - "Illuminae" # opis - "Gemina" # opis - "Obsidio" / engleski)
"Illuminae", "Gemina" i "Obsidio" - filmovi ili serija, apsolutno je nebitno! U oba slučaja bi to bile kultne trake koje bi pomoću savremenih tehnologija nakon više od četrdeset godina zbacile sa prestola "Ratove zvezda" i postavile nove standarde u svetu fantastike. Jedini problem bi tu bio konvertovanje tako stilski specifične knjige u filmski format, a velike holivudske zvezde bi nesumnjivo odlično iznele celu priču.

Izdavač: Urban Reads

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"