#TK FAVORITI


Prošlo je više od godinu dana od kako sam počeo da čitam knjige Tamare Kučan i od kada sam uopšte zavoleo domaću književnost i neke druge žanrove poput trilera, psiholoških romana, ljubavnih romana...
Gledano tog oktobra 2017-te, ja sam za Tamaru znao dobre dve godine, 2016. smo se samo zvanično upoznali na sajmu knjiga, a prošle godine sam skupio hrabrost, ugasio predrasude i pročitao prvi njen roman Profajler. Sada, ponosno kažem da je Tamara moj omiljeni domaći, ali i omiljeni pisac uopšte, moj idol kada je u pitanju pisana reč, ali i kao veliki čovek. Zahvaljujući njoj, ja sam pružio šansu mnogim domaćim autorima, pročitao celo njeno stvaralaštvo, ali i dela ostalih autora njene izdavačke kuće Urban Art kao i ostalih balkanskih izdavača.
Kao neko ko se bori protiv stereotipa i podržava različitosti, moram da kažem da sam ispao jako grešan po pitanju Tamare ali i domaće književnosti uopšte. Predpostavljate zašto; Od kada sam pročitao Profajlera moglo bi se reći da sam se opasno navukao na Tamarino štivo i da sam za samo godinu dana pročitao svih njenih jedanaest romana koje je ona naporno stvarala čitavu deceniju. Zato vam sada, kao veliki poštovalac i ljubitelj, kao neko ko je sve pročitao i prikazao kroz prethodne postove, predstavljam svoj finalni post #TK FAVORITI u kome ću skroz subjektivno odabrati najbolje od najboljeg što je Tamara stvorila i prikazati vam svoju konačnu rang listu kada je ovaj jedanaesterac u pitanju.


OMILJENI...


TEMA
Indigo koji obrađuje temu satanističkih sekti o kojima vrlo malo znam je moj broj jedan, zaista sam mnogo stvari iz ovog romana naučio, a odmah ispod njega su Profajler i Bivirgata čiji se kosturi zasnivaju na sajber kriminalu, takođe ogromnom tabuu koji upravo potiče od sajber nepismenosti, dok Peščani sat kao "najprljaviji" direktno odgovara na tabue idiličnih života sa naslovnih strana i kompleksa niže vrednosti u poremećenom sistemu vrednosti u kome živimo.
Poznato je da autorka obrađuje škakljive i neistražene teme zbog čega je i najviše gotivim, ali ova trojka je za moj ukus nešto najbolje, nešto što ju je proslavilo!



NASLOV
Kako autorka kaže, njen najveći izazov je da naslov kao jedna reč kompletno obuhvati ceo roman. U većini slučajeva je u tome i uspela i mnogo naslova se slaže sa romanom (i koricom), ali Indigo je za mene naslov koji se bukvalno može protumačiti na svakoj stranici romana;
na drugom mestu je Oduvek kao simboličan naslov "da si u nekim ljudima oduvek bio" što obuhvata celu priču ovog romana gde Jana i Stevan nakon toliko godina ponovo igraju glavne uloge u paru (ali i jedno iznenađenje) i na trećem mestu Kapija, naslov koji tako starinski, ozbiljno zvuči, ali i kaže da je "svaki zid kapija kada sanjaš snove veće od života", ta čuvena kapija kroz koju je glavna junakinja prošla i otpočela novi život.



KORICA
Indigo boja je izražena na svim stranama korice i još je urađena tako filsmki, tako oslikava tematiku, radnju i najdrastičniji momenat romana, vrlo je primamljiva, skrivena, koketira sa erotikom iako zapravo predstavlja prikaz glavne junakinje u kandžama satanizma koja je vešto zaslepljena;
drugo mesto pripada Bivirgati koja inače predstavlja dva romana u jednom, pa tako i korica oslikava Bivirgatu kao naslov i Ogledalo kao podnaslov, a koralno plava boja koja dominira je boja zmije, ali i razlog što se toliko izdvaja od ostalih jer je ona jedina korica od svih romana na kojoj je plava glavna boja;
i na trećem mestu je Kapija, gde sam ja inače veliki ljubitelj crveno-crne kombinacije, ali nevezano za to, žena na korici je prilično tajanstvena, tako je i sama priča Kapije, glavne junakinje tajanstvena, a i pogledajte vi samo ovu čipku sa leve strane...



SINOPIS
Sinopis Indiga vas ugošćava u pakao što i jeste glavna tema romana, Bivirgata igrom reči da je "ljubav život, život igra, a igra Bivirgata" na skriven način odgovara na suštinu romana koju ćete razumeti tek pošto ga pročitate, dok Oduvek kroz citat o grehu i ljubavi obuhvata ceo problem koji će se desiti Jani i Stevanu, sada mnogo teži nego kada su bili deca o kojima je brujao Beograd.



ZAPLET
Kao prvi pročitan, što je možda i mala protekcija, Profajler je mene raspametio upravo zbog toga što priča o sajber kriminalu predstavlja samo masku, zamku za čitaoca da poveruje kako će priča dalje teći, a kada se otvori priča o nasilju, onda roman počinje da dobija novi oblik i tako se grana na sto strana što je mene osvojilo.
Slično Profajleru, ali u nekom drugom obliku, zaplet u Indigu je bolna ljubav kao mamac za razvrat i taj kontrast je ubitačan za čitaoca obzirom da on naslućuje kako će se priča završiti obzirom na temu koja ne dozvoljava više od dve opcije...
3. mesto Peščani sat - Kao i u Indigu, glavna junakinja zbog ljubavi ulazi u neki novi svet, sada svet prostitucije zbog koga već na početku biva razapeta između ljubavi, prijateljstva, morala i savesti što će prouzrokovati samo veće propadanje...



RASPLET
Prvo mesto i mislim da će večno na njemu ostati Kapija čiji je rasplet potpuno neočekivan, ma nejneočekivaniji od svih Tamarinih romana, nešto po čemu se Kapija najviše izdvaja od ostalih romana i razlog zbog koga je nemoguće da ima nastavak.
Drugo mesto zauzima Indigo, gde je autorka na dvadesetak strana objasnila čitavu strukturu prethodnih 500 i dokazala moć detalja, ali i da sporedni likovi nikako nisu sporedni i da na njih treba zapravo najviše obratiti pažnje baš zato što su skriveni.
I treće mesto za roman Oduvek gde čitalac razmišlja o dve opcije, da će Jana ostati sa Stevanom ili da neće, a onda prošlost pokuca na vrata i desi se najveće iznanađenje gde autorka opet dokazuje snagu sporednih junaka.



MUŠKI LIK
Paolo, koji se prvi put pojavljuje u drugom autorkinom romanu Made In Beograd ali razlog zbog čega mi je omiljen nastupa u Oduvek, je najveći ČOVEK koga je autorka izgradila, neko ko je spreman da pomogne, oprosti i ne zamrzi iako biva izigran, bez ikakvih problema nastavi dalje, a pritom nije nimalo prost i naivan, gospodin sa stavom, oličenje dobrote i neiskvarenosti.
Premija, koji se prvi put pojavljuje u prvom autorkinom romanu Beograđanka ali izdominira u Oduvek, je klasičan primer čoveka iz senke, neko ko na samom kraju dokaže koliki je car i priču dovede do usijanja. 
Na trećem mestu je Filip koji jeste da se prvi put pojavljuje u Oduvek ali tu osim jednog bitnog detalja koji su važni za druge likove ništa bitno ne pokazuje, dok u Indigu dokazuje koliki je čovek, koliko iskreno voli i spreman je da oprosti svoje i tuđe grehe, dok se pak u Bivirgati tako izranjavan pojavljuje kao ruka spasa i uspeva da živi dalje što je velika retkost za čoveka koji je spasio živu glavu iz satanizma.



ŽENSKI LIK
Iako neko ko (ne)svesno srlja u propast, Sara je najiskrenija Tamarina junakinja koja zbog svoje iskrenosti i neiskvarenosti strada i uvek izvuče najdeblji kraj u odnosu na ostale. Njeni postupci koji se kose sa moralom i grehom su za mene poprilično bolni, jer nisu učinjeni iz inata ili da se nekome napakosti već iz čiste ljubavi koja uvek biva zloupotrebljena. Zbog toga najveća podrška od mene ide Sari!
Amita je po osobinama slična Sari, ali neko ko više razmišlja i utehu pronalazi u potiskivanju i sanjarenju. Znamo koliko je teško živeti kao stranac, rob sopstvene savesti, a Amita je retka koja se na samom kraju otvorila.
Treće mesto je Marina iz Profajlera i Bivirgate, pametna i najškolovanija autorkina junakinja, suvi intelekt, ali kao takva predstavnik emocija, dokaz da svaki čovek ima bol od koje želi da bezuspešno pobegne, dokaz da emocije nekada mogu da zaslepe i najveće znanje.



ANTAGONISTA
Džon iz Indiga najtajanstveniji Tamarin lik, neko od koga podilazi jeza kada se pojavi, živi đavo, ali opet neko koga je život pretvorio u tako nešto i neko ko vrlo dobro poznaje i barata ljudskim emocijama, bolje od svakog psihologa.
Na drugom mestu imamo Vangelisa iz Kapije koji je po kontrolisanju emocija sličan Džonu, neko koga kad glavna junakinja ugleda ostaje nema, paralizovana.
I na trećem mestu je najveće iznenađenje, u Profajleru jedan od omiljenih muški likova, u Bivirgati najveći negativac nesvestan svoje negativnosti, majstor trovanja ljudske duše - aRsenije.


RANG LISTE

Sada, kada se podvuče crta, izbroje nagrade u odnosu različitih vrednosti koje nose tri mesta kao i kada se uzme u obzir utisak tokom i nakon čitanja za knjige bez nagrada, rang lista izgleda ovako:
NAJVIŠE NAGRADA
  1. Indigo (10 - I7, II2, III1)
  2. Kapija (6 - I1, II3, III2)
  3. Bivirgata (6 - I0, II3, III3)
  4. Oduvek (5 - I1, II2, III2)
  5. Profajler (4 - I1, II1, III2)
  6. Peščani sat (3 - I1, II0, III2)
  7. Made In Beograd (1 - I1, II0, III0)
  8. Beograđanka (1 - I0, II1, III0)
  9. Kocka 2 (0)
  10. Kocka (0)
  11. Zauvek (0)
Ali, kako biti subjektivan znači odstupiti od šablona i brojanja i upoređivanja koje je poprilično šturo za izbor omiljenog romana kao i formiranje konačne rang liste, sada nastupa CELOKUPAN UTISAK; nešto što se ne može staviti na postolje, što nije kvantitativno, za šta ne postoji ime i zvanična nagrada, a to su pre svega emocije, očekivanja i merilo ispunjenosti, težina i odnos sa temom, likovima, radnjom..., to nešto što izdvaja od ostalih i stvara sećanje na roman. Kada se sve to uzme u obzir, konačna rang lista izgleda ovako: 
OMILJENI ROMAN
  1. Indigo
  2. Kapija
  3. Profajler
  4. Bivirgata
  5. Peščani sat
  6. Oduvek
  7. Kocka 2
  8. Kocka
  9. Zauvek
  10. Made In Beograd
  11. Beograđanka
Možda i očekivano, ali Indigo je definitivno moj omiljeni Tamarin roman, (za mene nešto najkompleksnije što je napisala) ali i trenutno omiljeni roman za sve godine čitanja, nešto što progovara o najvećim opasnostima, slabosti ljudske duše, spoznaji, traumama, vrbovanju, ispiranju mozga i koliko je malo potrebno da se ljudska psiha uruši, priča o tome koliko smo zaslepljeni kada volimo i ranjeni da kao takvi ni ne vidimo da svojevoljno ruku spasa tražimo i od najvećeg neprijatelja. Recenziju romana pročitajte OVDE, a i sve ostale možete pronaći u prethodim postovima.
Za broj jedan nije teško jer se on uvek iskristališe, teško je biti subjektivan i objektivan prema svojoj subjektivnosti i skroz realno prema sebi izneti utiske i navesti omiljene po nekom svom redu. To je suština ovog posta.

Pratite Tamaru Kučan na društvenim mrežama - Facebook: Tamara Kučan, Instagram: @tamarakucan, Twitter: @kucanka, YouTube: Tamara Kucan, a zapratite i njenu izdavačku kuću Urban Art, u čijem su izdanju svi njeni romani,  kako bi bili obavešteni o svim novitetima i akcijama koje sprema - Facebook: Izdavačka kuća Urban Art, Instagram: @ik_urbanart!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"