UKLETO DETE

Svima dobro poznat serijal "o dečaku koji je preživeo" je zvanično završen pre dve godine poslednjim, osmim nastavkom, osmom pričom o Hariju Poteru koja se nastavlja na sledeću generaciju i za koju postoji pozorišna predstava koja je premijerno odigrana kada je i objavljen dramski tekst Ukletog deteta. Recenzije prethodnih sedam nastavaka nisam objavljivao iz razloga što su priče o Hariju Poteru izuzetno poznate i mislim da ne postoji čovek koji nije čuo, pročitao knjige ili pak gledao filmove koji se poprilično poklapaju sa pisanom formom.
Ukleto dete, kao relativno mlada knjiga i završetak ove fantastične priče, od mene zaslužuje recenziju kao znak pozdrava i prikaz favorita, jer su poslednjom knjigom obuhvaćene sve prethodne i pri tome sadržaj nije prost i očekivan, a knjiga se mnogo brzo čita jer je pisana kao drama. Zaista, jedna od mojih omiljenih iz serijala.

Naslov: Hari Poter i ukleto dete
Autorka: Dž. K. Rouling, Džon Tifani, Džek Torn*
Broj strana: 320
Izdavač: Evro Book
Godina izdanja: 2016.

Džon Tifani i Džek Torn
kao pomoć da se ideja pretoči u dramsku izvedbu.
predstava Džeka Torna

Sadržaj: Hari, Džini, Ron, Hermiona i Drako sada su veliki preduzetnici, poslovni ljudi, uspešni roditelji. Mračna vremena su sada daleka prošlost, Ministarstvo magije čini sve da se mir održi, godine prolaze i dolaze nove generacije čarobnjačkog sveta.
Odnosi između roditelja i dece su napeti, a kada potomci ovih velikih imena pođu u svet magije, prošlost izbegava da ostane tamo gde joj je mesto. Igra sa vremenom će oživeti stare momente, pokazati novu dimenziju stvarnosti i dokazati da ono može biti opasna varnica za borbu između dobra i zla.

Nije spojler da kada čitate bilo koju knjigu o Hariju Poteru očekujete sukob dobre i loše strane čiji su predstavnici poznati i očekivani. Sa ovom knjigom nije taj slučaj; prepoznatljiv sukob dobre i loše strane kao ustaljen šablon za suštinu priče postoji, ali je uokviren potpuno novim i drugačijim likovima, tako da se uhvatite za mamac, očekujete standardne junake i kraj, a onda se desi niz iznenađenja koja ćete saznati samo ako pročitate knjigu.
Ukleto dete se vezuje za priče iz prethodnih knjiga, ali zaplet nije prost i onakav kakvim ga očekujete pre čitanja. Ne, Voldemor se ne vraća tek tako! Zbog te nove ideje i originalnosti je ovaj nastavak jedan od mojih omiljenih i preporuka vama. Što se tiče stila, junaka, dinamike...to je sve ustaljeno i svojstveno Roulingovoj tako da ako ste čitali prethodne knjige nećete imati problema sa ovom. Jedino što je novo je forma dramskog teksta, ali kroz prvih trideset strana ćete se već naviknuti i neće vam biti konfuzno jer je priča brza, razgovori su kratki, nema mnogo suvih opisa i kraj ne ostaje nedorečen.
Priča o Hariju Poteru se definitivno tu završava i mislim da više ne postoje mogućnosti za nastavak jer bi se u tom slučaju izgubili smisao i ta povezanost nastavaka. Majstorski je i ovo napisano da se priča nastavlja nakon devetnaest godina! Ukleto dete možete poručiti OVDE.

Ukleto dete je prva pozorišna predstava o Hariju Poteru i trenutno se ne razmišlja o filmskoj adaptaciji kako kaže Roulingova, ali postoji i teorija da se čeka da prođe par godina i da glavni glumci dođu u godine koje imaju u knjizi pa tek onda da Hari Poter ponovo oživi u bioskopima, ali pouzdanih informacija još nema tako da je za sada to to - osam knjiga, osam filmova i pozorišna predstava. Zaista je bilo lepo odrastanje uz ovaj serijal...

Pozorišni komad "Hari Poter i ukleto dete"

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"