Sve, baš sve

U ovom postu ću vam prepričati knjigu "Sve, baš sve" koju je napisala Nikola Jun.

Naslov knjige: Sve, baš sve (Everything, Everything)
Autor knjige: Nikola Jun (Nicola Yoon)
Srpsko izdanje knjige: Urban Reads
Prevod knjige: Jelena Katić Živanović
Broj strana knjige: 294

Pre istine:
Devojka po imenu Madlin boluje od SKID-a (bolest koja predstavlja alergiju na spoljašnji svet i sve njegove faktore) i osamnaest godina živi u kući. Njen život se sveo na kuću od kada je imala četiri meseca, odnosno od kada su njeni otac i brat poginuli. Madlin ne ide u školu, već uči preko interneta. Madlin nema ni jednog prijatelja. Jedine osobe koje viđa su njena negovateljica Karla i majka. 
Jednog dana se doseljavaju nove komšije u kuću koja se nalazi preko puta Madlinine. Ona tada vidi dečka s kojim započinje komunikaciju putem interneta, a kasnije joj Karla jedva dozvoli da se s njim vidi, uživo. Taj dečko se zove Oliver, a Madlin ga zove Oli.
Jednog popodneva Madlin kroz prozor ugleda tuču između Olija i njegovog oca i prvi put izlazi napolje, nakon osamnaest godina, kako bi spasila Olija od njegovog oca. Nakon toga, Madlinina majka zabranjuje Madlin pristup internetu i svaki susret sa Olijem. Jedne večeri, Madlin piše majci pismo sa sadržajem da ona živi svoj život i da želi da ispuni svoj san - da okusi spoljašnji svet. Te iste večeri beži kod Olija i nakon nekoliko sati njih dvoje sedaju u avion i odlaze na Havaje gde provode najlepše trenutke svoje veze. Jedne večeri, na Havajima, se Madlin budi sva ukočena i malaksala i onda biva prebačena u hitnu pomoć koju je zvao Oli. Nakon intervencije u hitnoj pomoći, Madlin se vraća svojoj kući u Los Anđelesu u Kaliforniji. Tamo joj majka pruža još veću negu, nego pre putovanja na Havaje, sa još većom pažnjom.

Posle istine:
Nakon nekoliko usamljenih dana bez Olija, Madlin dobija poruku na mejlu od jedne od doktorki koja je učestvovala u njenoj intervenciji na Havajima. U toj poruci joj se ta doktorka pre svega predstavlja, a onda joj kaže da sumlja da ona uopšte ne boluje niti je ikad bolovala od SKID-a, već da se razbolela od neke prolazne infekcije. Madlin tu poruku pokazuje majci koja joj govori da je ta doktorka sigurno pogrešila dijagnozu ili da je pak pomešala neku drugu devojku sa njom koja ima isto ime kao i ona. Kada njena majka zaspi, Madlin ulazi u njenu sobu i počinje potragu za bilo kojim dokumentom u vezi svoje bolesti i ne pronalazi ni jedan. Tada se susreće sa majkom koja joj govori da je morala da je zaštiti od spoljašnje sredine kako i nju ne bi izgubila kao što je izgubila muža i sina. Tada Madlin shvata da je cela situacija sa SKID-om bila laž i da je punih osamnaest godina živela u kući izolovana od spoljašnje sredine samo zbog lošeg psihičkog stanja njene majke. Nakon nekoliko dana Madlin kupuje kartu za let u grad Njujork gde počinje svoj život iz korena, gde počinje da upoznaje spoljašnji svet, gde počinje da živi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"