Trilogija "Divergentni" - Detaljan opis



Trilogija "Divergentni", koju je napisala Veronika Rot, a koju je na naš jezik prevela izdavačka kuća knjiga Urban Reads, i njen detaljan opis su stigli na moj blog. Svaki deo ove trilogije je dobio svoj poseban opis, u nastavku ovog posta. Trilogija "Divergentni" se sastoji od četiri dela, tri regularna i jednog prikvela.




Grad Čikago, unutar ograde, frakcioni sistem
Došao je dan novih odabira. Beatris i njen brat odlaze na test koji će im pomoći da odaberu jednu od frakcija, ali nisu u obavezi na odaberu onu frakciju koju im test odredi. Postoji pet frakcija, a one su: Nesebični, Miroljubivi, Učeni, Čestiti i Neustrašivi. Beatris je nakon testa odmah otišla kući uz Torinu (ona joj je vodila test) napomenu da nikome ne sme da kaže rezultat svog testa jer je ona divergentna - ona pokazuje sposobnosti ka više od jedne frakcije. Kada je došao dan odabira, Beatris je odabrala frakciju neustrašivih, a njen brat frakciju učenih.
Beatris u svojoj frakciji prolazi kroz teške izazove kako bi opstala u frakciji, a to joj pomaže grupa njenih prijatelja. Kod neustrašivih upoznaje Četiri (Tobajasa Itona) koji je pobegao iz frakcije nesebničnih, iz koje je i Beatris, zbog maltretiranja oca. Četiri je takođe divergentan. 
Džanin Metjuz, predsednica Učenih, je organizovala akciju da se istrebe divergentni stvaranjem seruma koji će sve koji nisu divergentni pretvoriti u vojsku koja će početi da ubija nesebnične kako bi pronašla čuvenu tajnu, a oni koji su divergentni neće biti pod serumom i ona će ih tako pronaći. Serum je ubrizgan svim članovima frakcije neustrašivih. Tada Beatris i Četiri uspevaju da dođu do glavnog kompjutera kojim Džanin upravlja i uspevaju da unište program kojim se kontroliše vojska onih koji su pod serumom. Nakon toga se ukrcavaju na voz i beže.





Nakon sukoba sa Džanin i njenom vojskom, Beatris i Četiri odlaze kod miroljubivih kako bi pronašli privremeno utočište, ali brzo beže jer ih pronašla Džaninina vojska. Džanin je organizovala vojsku da pronađe sve divergentne kako bi svi probali da reše pet testova, za svih pet frakcija i tako otvore kutiju koju je Džanin pronašla kod nesebičnih kada ih je napala. Ukrcavanjem na voz, u kojima su otpadnici (oni bez frakcije), oni odlaze u sabor otpadnika i tamo se susreću sa majkom od Četiri. Ona je vođa otpadnika. Ona im predlaže da se ujedine kako bi uništili Džanin. Nako toga, Beatris i Četiri odlaze kod čestitih kako bi ih pitali za pomoć, za revolucionare. Sve bi bilo sređeno, da Džaninina vojska nije napala Čestite i pogodila svakog čoveka posebnom minom koja ne može da se skine sa kože. Džanin uz pomoć te mine uspeva da kontroliše one koji nisu divergentni i svakim danom jednog po jednog navodi na samoubistvo. Zbog toga, Beatris se predaje i odlazi kod Džanin jer ne želi da više njih umire zbog nje jedne. Džanin je primorava da reši po pet testova koji se odnose na svih pet frakcija, a svi ti testovi su u sklopu kutije koju je Džanin tražila kada je vojskom pod serumom napala nesebične. Beatris je uspela da reši svih pet testova i time je otvorila kutiju u kojoj se nalazi video snimak na kom jedna žena govori kako su divergentni ključ društva i kako su oni jedini čisti i da će sve nove informacije pronaći preko ograde. U međuvremenu je vojska čestitih provalila u štab učenih i ubila Džanin. Beatris i Četiri se spremaju da pobegnu preko ograde i reše sva pitanja koja imaju. Frakcioni sistem je srušen.


Grad Čikago, van ograde, frakcioni sistem je srušen
Nakon uspešne borbe u Čikagu unutar ograde, Beatris i Četiri uspevaju da odu u Čikago van ograde. Tamo odlaze na institut, gde upoznaju nove prijatelje. Na institutu shvataju da je cela stvar sa Čikagom unutar ograde i sa frakcionim sistem bila samo eksperiment kako bi se ispitali ljudski geni i utvrđeno je da su oni koji su divergentni oni koji imaju čiste gene i koji su zdravi, a da je suprotno sa onima koji nisu divergentni. Završne borbe i okršaji su vođeni između Beatris i Četiri i njihovih novih neprijatelja van ograde, a završeni su tako što se sve stabilizovalo, uz ogromnu žrtvu - Beatris.
Link trejlera za prvi deo filma: https://www.youtube.com/watch?v=0G0C-vMHcQY


Knjiga "Četiri" predstavlja neobavezan deo ove trilogije jer je ona prikvel (govori nam o događajima pre Beatrisinog). Ova knjiga prati život Četiri dok je još živeo sa ocem, koji ga je maltretirao, u frakciji nesebičnih. Knjiga nam prepričava njegov test za odabir i sam odabir, njegove utiske o frakcijama, njegov život u frakciji neustrašivih, kao i osećaj kada je prvi put ugledao Beatris u frakciji neustrašivih.


Trilogiju "Divergentni" u kompletu od četiri knjige i svaku knjigu zasebno možete naručiti preko internet prodaje na ovom sajtu: http://www.urbanreads.rs/
Napomena: Po delovima iz ove trilogije su snimljeni filmovi, a poslednji deo ("Odani drugi deo") će se pojaviti u bioskopima sledeće godine, u martu mesecu.



Poster filmova iz trilogije "Divergentni"

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"