Trilogija "Igre gladi" - Detaljan opis




Kao što vidite, ovaj post ću posvetiti mojoj omiljenoj trilogiji. Reč je o trilogiji "Igre gladi" koju je napisala Suzan Kolins. Opisaću vam sva tri dela ove trilogije, svaki posebno i ostaviću vam linkove na kojima možete pogledati trejlere za filmove koji su snimljeni po ovim knjigama




Igre gladi (Suzan Kolins) - Igre gladi su prvi deo i ujedno najzanimljiviji deo ove trilogije koji je napisan 2008. godine, a kod nas je izdat 2013. godine. Ova knjiga je u izdanju izdavačke kuće knjiga Vulkan.
Detaljan opis knjige: Uskoro počinju 74. Igre gladi, rijaliti šou u kome se iz dvanaest distrikta (okruzi glavnog grada Kapitola i države Panem u kojoj je smeštena tema ove knjige) biraju po dva tributa (takmičari igara) - jedan muški i jedan ženski, koji odlaze u arenu i od njih dvadeset četvoro samo jedan izlazi iz nje, živ. Kada na žetvi za dvanaesti distrikt, nasumično bude izabrana za takmičara Prim - sestra glavne junakinje Ketnis - Ketnis se prijavljuje, kako bi zaštitila svoju sestru, kao dobrovoljni ženski takmičar. Za muškog takmičara je izabran, takođe nasumično, Pita Melark - Ketnisin prijatelj iz prošlosti koji je po struci pekar, odnosno radi u pekari svojih roditelja. Njih dvoje istog časa odlaze u Kapitol gde se pripremaju za početak "Igara". Tokom priprema, Ketnis dobija najveće ocene od procenjivača i postaje najveći favorit publike. Kada "Igre" počnu, Ketnis izbegava sukobe sa ostalim takmičarima i tada je producenti "Igara" prave glavnom metom. Nakon nekoliko dana u areni, Ketnis jednog dana uspeva da pronađe Pitu, ranjenog. Ona uspeva da iskoristi prednost "ljubavne romanse" i od sponzora dobija nekoliko pomoći u areni. Na kraju, Ketnis i Pita uspevaju da poraze sve protivnike i ostaju samo njih dvoje gde treba da odluče ko će od njih dvoje izaći iz arene kao pobednik. Ali uz pomoć mentora Hejmiča, koji je pregovarao sa producentima igara, odlučeno je da njih dvoje postanu pobednici tih "Igara". Nakon toga, Pita i Ketnis se vraćaju u svoj distrikt, pobednički distrikt 12.




Igre gladi: Lov na vatru (Suzan Kolins) - Igre gladi: Lov na vatru su drugi deo ove trilogije koji je napisala Suzan Kolins 2009. godine, a kod nas je ova knjiga izdata 2013. godine. Ova knjiga je u izdanju izdavačke kuće knjiga Vulkan.
Detaljan opis knjige: U drugom delu ove trilogije predsednik Snou (predsednik Panema) sumnja u ljubav između Ketnis i Pite i povodom 75ih Igara gladi, kada se pravila menjaju, on odlučuje da se pošalju po dva pobednika iz svakog distrikta, a s obzirom da iz distikta dvanaest ima samo tri pobednika, (Pita, Ketnis i Hejmič (njihov mentor iz prethodnih igara)) Ketnis biva direktno izabrana za ženskog takmičara, a između Pite i Hejmiča, Pita biva odabran za muškog takmičara dok Hejmič postaje, ponovo, njihov mentor. Pripreme su tekle i Ketnis je ponovo postala favorit publike. Kada se ponovo nađe u areni, Ketnis menja taktiku, pronalazi luk i strelu (simbol ovog serijala) i kreće da napada, zajedno sa Pitom i još nekolicinom takmičara. S obzirom na to da je Ketnis postala simbol revolucije protiv Kapitola i "Igara" bilo je dogovoreno (nekoliko revolucionara je smišljalo plan) da Ketnis ponovo izađe živa iz arene i pokrene pobunu protiv Kapitola. Tako je i bilo i kada je Ketnis ispalila strelu u krov arene i srušila je celu, uz plan jednog takmičara koji se bavi strujom, ona je ponovo izašla iz arene kao pobednica i tada je revolucija i borba protiv Kapitola i "Igara" počela.




Igre gladi: Sjaj slobode (Suzan Kolins) - Igre gladi: Sjaj slobode su treći i poslednji deo ove trilogije koji je napisala Suzan Kolins 2010. godine, a kod nas je ovaj deo izdat 2013. godine. Ova knjiga je u izdanju izdavačke kuće knjiga Vulkan.
Detaljan opis knjige: Nakon što je Ketnis izašla kao pobednik iz arene u 75im Igrama gladi i "izgubila" Pitu ona biva prebačena u distrikt 13 (distrikt koji je srušen pre mnogo godina i koji je ponovo počeo sa razvojem pod zemljom) gde staje na čelo revolucionara i revolucije protiv Kapitola i Igara gladi. Tek kada ode u distrikt 13, ona saznaje gde je Pita - u Kapitolu u kandžama predsednika Snoua koji ga muči i izvlači sve odgovore iz njega, silom. Kada grupa revolucionara ode jedne noći u Kapitol, oslobodi veoma lako Pitu i dovede ga u distrikt 13 tek tada biva otkriven predsednikov plan. Njegov plan je bio da pusti Pitu i distrikt 13, zaraženog i pod njegovom kontrolom, i da on ubije Ketnis. Taj plan mu je skoro pa uspeo, jer je Ketnis jedva ostala živa. Nakon toga, revolucinari prolaze distrikte i snimaju revocionarne reklame zajedno sa Ketnis i jednog dana kreću u Kapitol kako bi ubili predsednika Snoua. Nakon mnogo prepreka, žrtava i čudovišta revolucionari, među kojima je i Ketnis, uspevaju da ga zarobe. Najveći preokret ovog dela je taj da je Ketnis na streljanju predsednika Snoua namerno ubila predsednicu distrikta 13 jer je ona htela da se organizuju posebne Igre gladi samo za decu iz Kapitola. Tada je Ketnis shvatila da kada bi predsednica distrikta 13 postala predsednica Panema da se ništa ne bi promenilo i da bi Igre gladi i dalje trajale.
Nakon dosta godina, Ketnis biva udata za Pitu i sa njim dobija dvoje dece koja žive u normalnom vremenu bez Igara gladi.
NAPOMENA: Po ovoj knjizi je snimljen film koji je snimljen iz dva dela, tako da ćete ispod ovoga moći da pronađete dva linka. Prvi link će vas odvesti na trejler prvog dela filma, a drugi link na trejler drugog dela filma.



Posteri filmova iz "Igre gladi" serijala

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole

Sastav iz srpskog jezika i književnosti za prvi razred srednje škole na temu "Moji rani jadi"

Sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti za drugi razred srednje škole na temu "Most na Žepi - priča o licu i naličju ljudske slave i moći"